Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tarım dışı istihdamın beklentinin üzerinde gelmesi ve işsizlik oranının düşmesinin bu haftaki ralliyi genişleterek, Standard&Poor's 500 Endeksi'ni Ekim'deki zirvesinin üzerine taşıyamaması üzerine New York Borsası gevşedi.

9 Ocak'ta bilanço sezonunun açacak olan Alcoa Inc., ısıtma kapasitesinin yüzde 12'sini kapatacağını açıklamasının ardından yüzde 2.1 düştü. Bank of America Corp., finansal hisselerdeki düşüşle birlikte yüzde 2.5 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 1,276.55 puana geriledi. Endeks önceki 3 seansta yüzde 1.9 kazanmıştı. Dow Jones Endeksi yüzde 0.4 düşüşle 12,371.42 puandan işlem gördü.

İstihdam verisinin somut bir gelişme olduğunu ancak çok büyük bir sürpriz olmadığını söyleyen Richmond'daki RidgeWorth Capital Management'ın kıdemli stratejistlerinden Alan Gayle, işsizlik oranındaki düşüşün iyi bir gelişme olduğunu, ancak oranın iş gücü büyümesindeki ağırkanlı ilerlemeyi de yansıtabileceğini ve daha yapılması gereken çok şeyin olduğunu söyledi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nı rakamlarına göre, dünyanın en büyük ekonomisinde tarım dışı istihdam Aralık ayında 200 bin kişi arttı; Kasım ayındaki rakamlar da 100 bine revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, tarım dışı istihdamın Aralık'ta 155 bin kişi artacağı yönündeydi. Böylece uzun süredir aynı seviyelerde seyreden işsizlik oranı yüzde 8.5'e gerileyerek, Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti; toplam çalışma saati ve kazançlar da yükseldi.