Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Seneye iyi başlangıç yapan Avrupa Borsaları iki gündür gelen satışlar sonrası bugün karışık seyir izledi. Ancak yine de birçok borsa haftayı yükselişle tamamladı.

Günün en önemli verisi olan ABD'de tarım dışı istihdam beklenenden daha iyi geldi. Ülkede tarım dışı istihdam geçen ay 200 bin artarak, son üç ayın en yüksek artışını gösterdi.

İşsizlik oranı ise geçen ay yüzde 8,7'den yüzde 8,5'e gerileyerek, 2009 yılı Şubat ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Avrupa'daki kriz endişelerinin sürmesi ve ABD'de iyi gelen istihdam verisiyle Euro/Dolar paritesi 1.2705'le 13 Eylül 2010'dan bu yana en düşük düzeyi gördü.

Ancak olumlu ekonomik veriler ABD borsalarını desteklemeye yetmedi. Borsalarda ufak çaplı kayıplar görüldü. Goldmans Sachs ve Morgan Stanley hisseleri analistlerin son çeyrek için kar tahminlerini azaltmasıyla yüzde 1.3'ten fazla düştü.

S&P 500 Endeksi yerel saatle 1:47'de yüzde 0.1 düşerek 1,279.28 puan oldu. Dow ise 38.22 puan veya yüzde 0.3 değer kaybetti ve 12,377.48 puana geriledi.

"2012 TL'NİN YILI OLACAK"

Bugün yurt içinde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları güne damga vurdu. 2012'nin Türk Lirası'nın yılı olacağını söyleyen Başçı, "2012'de Türk Lirası'na yatırım yapanlar hep kazanacak. MB bu yıl Türk Lirası'nın değer kazanmasına izin verecek" ifadelerini kullandı.

İMKB 100 endeksi günü yüzde 2'lik düşüşle tamamladı. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi ise yüzde 11.43'e geriledi.

Finans Yatırım'ın Yatırım Danışmanlık Birimi Yöneticisi Berna Özdemir, piyasaların iyi gelen ABD verilerinden ziyade Avrupa odaklı seyir izlediğini söyledi. Özdemir, Macaristan'ın not indirimiyle başlayan satışların yurt içi ve yurt dışı piyasalarda etkisinin hissedildiğini söyledi.

Özdemir, "Yurt içerisinde Avrupa'daki sorunların yanı sıra Merkez Bankası'nın adımlarının da kafa karışıklığı yaratması nedeniyle bir süredir piyasaların baskı altında olduğunu görüyoruz" dedi.

HAFTAYA NELERİ TAKİP EDECEĞİZ?

Gelecek hafta piyasaların Sarkozy ve Merkel görüşmesine odaklanacağını söyleyen Özdemir, "Perşembe günü ise hem İspanya hem İtalya'da ihaleler var. Almanya ve Fransa ihaleleri de var. Hafta içinde bu ihalelere odaklanacağız" diye konuştu.