Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro dolar karşısında, Avrupa borç krizinin kötüleşmekte olduğu endişeleri ve ABD'de istihdam piyasasının güçlenmekte olduğunu gösteren verilerin ardından beşinci haftada da kayıp yaşadı. Avrupa ortak para birimi, bu hareketle birlikte, son iki yılın en uzun süreli düşüş dönemini yaşadı.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi, tahvil ihalelerine gelen talebin Avrupa ülkelerinin borçlanma kağıdı satışında zorlanacağı yolundaki endişeleri artırmasının etkisiyle, Avustralya doları karşısında rekor seviyeye düşerken, yen karşısında 11 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. Sterlin euro karşısında, 12 Ocak'taki Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısı öncesi 15 ayın zirvesine tırmandı. Macaristan para birimi forint hızlı bir düşüş gösterdi ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ülkenin notunu "çöp" seviyesine indirdi.

Stamford, Connecticut'ta UBS AG kıdemli Döviz stratejisti Shahab Jalinoos, "Şimdilerde piyasayı yönlendiren faktörlerden biri, Avrupa varlıklarına yönelik genel talep azlığı" dedi ve "Piyasaların temkinli kalmaya devam etmesini sağlayacak yeni kötü haber kaynakları var ve tüm kötü haberler henüz fiyatlanmadı" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında yüzde 1.9 düşerek dün 1.2717 dolar seviyesine indi ve 16 Aralık'tan bu yana en büyük çaplı beş günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Avrupa para birimi, öte yandan, Şubat 2010'dan bu yana hiç beş hafta ard arda değer kaybetmedi. Euro 1.2698 dolar seviyesine kadar inerek 13 Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Ortak para birimi yen karşısında yüzde 1.8 değer kaybederek 97.90 yen seviyesine indi. Euro 97.88 seviyesine akdar inerek Aralık 2000'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Dolar yen karşısında fazla bir değişiklik göstermedi ve 76.97 yen seviyesinde kaldı. Bu, Avrupa para birimi için son dört ayın en kötü haftasıydı. Euro,  geçen hafta, Bloomberg Correlation-Weighted Döviz Endeksi'nin gösterdiği üzere, dokuz gelişmiş ülke para birimi karşısında yüzde 1.3 düştü ve 2 Aralık ile biten beş günlük dönemdeki yüzde 1.9'luk kayıptan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.