Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İstihdam rakamlarında ilerleme kaydetmiş olan ABD'nin, dünyanın en büyük ekonomisinin Avrupa'daki borç krizine direndiğine yönelik iyimserliği artırmasıyla Tokyo Borsası yükseldi.

Satışlarının yüzde 44'ünü Kuzey Amerika'da kaydeden otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 1.4 primlendi. Tokyo Electric Co., bir gazetenin, hükümetin, şirketin adi hisselerini satın alacağını yazmasının, Tepco'nun borsadan çıkarılmayacağına dair umutları desteklemesiyle yüzde 24 değerlendi. Olympus Corp., şirketin skandallara rağmen büyük ihtimalle Tokyo Borsası'nda kalacağına ilişkin haberin ardından yüzde 20 yükseldi. Mitsui O.S.K. Lines Ltd., kargo oranlardaki düşüşün ardından nakliye şirketleri arasındaki kayıplara öncülük etti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4 kazançla 8,422.26 puana çıkarken, daha kapsamlı Topix Endeksi de yüzde 0.3 artışla 731.93 puana yükseldi. Topix'te düşüş kaydeden her hisseye karşılık 2 hisse değerlendi. Japonya'da piyasalar dün tatil sebebiyle kapalıydı.

Asya ve ABD'nin, Avrupa'daki krizden tahminlerin altında etkilendiğini, bunun da Japon hisselerini desteklendiğini söyleyen Tokio Marine&Nichido Fire Insurance Co.'nun portföy yatırımları grup yöneticisi Shintaro Takeuchi, ABD'den gelen rakamların da güçlü olmayı sürdürdüğünü belirtti.