Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İthalat ve ihracattaki büyümenin yavaşlamasının, Çin Hükümeti'nin ekonomik büyümeyi teşvik etmek için para politikasına gevşetmesine yol açacağının speküle edilmesi üzerine Çin hisseleri değerlendi. Şanghay Bileşik Endeksi en büyük 3 günlük kazancına işaret etti.

Kömür üreticisi China Shenhua Energy Co. ve cep telefonu üreticisi China United Network Communications Ltd., bağlı oldukları ana şirketin hisselerini artırmasıyla yüzde 1.9'un üzerinde yükseldi. xinjiang Talimu Agriculture Development Co., hükümetin daha fakir bölgeler için 5 yıllık kalkınma planını onaylamasının ardından yüzde 10 değerlendi. Hisse senetleri, ihalat yavaşlarken, ihracatın geçtiğimiz ay ekonomistlerin beklentisi dahilinde yüzde 13.4 yükseldiğini gösteren verinin ardından, kazançlarını genişletti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.8 kazançla 2,265.81 puana yükseldi ve böylece 3 gün içinde yüzde 5.5 artış kaydetmiş oldu. CSI 300 Endeksi yüzde 1.7 artışla 2,409.57 puana çıktı. ABD'de listelenen Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi, New York'taki kapanışında yüzde 1.2 tırmandı.

Dış talebin yavaşladığını, bunun da hükümeti iç talebi destekleyici, parasal genişleme adımları atmaya itececeğini belirten Jingxi Investment Management Co.'nun yatırım genel müdürü Wang Zheng, Çin'in ekonomik yapısını düzeltme aşamasında olduğunu, bunun da hisseleri desteklediğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi dün merkez bankasının yeni kredi ve para arzının geçtiğimiz ay beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini açıklamasının ardından yüzde 2.9 yükseldi ve son 3 ayın en büyük sıçramasına işaret etti. Endeks, tahmini kazançların 9.3 katından fiyatlanıyor. Bu oran 6 Ocak'ta 8.9 katıydı.