Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse sentleri, Çin'in ekonomiyi desteklemek için para politikasını gevşeteceği beklentileri ve Avrupa liderlerinin borç krizi ile mücadele için çabalarını artırmasının etkisi ile son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 14:14'te yüzde 1.1 yükselerek 940.85 puana çıktı. Endeks bu hareketle birlikte 8 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesinde kapatmaya hazırlanıyor. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.5 ve Hindistan'da Sensex Endeksi yüzde 1.6 yükselirken, Filipinler Borsası Endeksi yüzde 1 yükselişle rekora yöneldi.

Çin hisse sentleri, ithalat büyümesinin Aralık ayında son iki yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından, Ekim ayından bu yana en büyük çaplı üç günlük yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün IMF Başkanı Christine Lagarde ile yapacağı görüşmede temel konunun Yunanistan olacağını söyledi.

Mumbai'de, Prudential Financial Inc.'nin Hindistan birimi Pramerica Asset Managers Pvt.'den şef yatırım yetklisi Ravi Gopalakrishnan, "Çalkantılı geçen 2011'in ardından, durum yavaş bir şekilde yatışıyor ve piyasalar, Avrupalı liderlerin borç sorununa çözüm için adım atacakları konusunda iyimser hale geliyor" dedi ve Gelişen piyasalar, ekonomik olarak istikrarlı batı dünyasından en fazla faydalanan grup olacak" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi geçen yıl, Avrupa borç krizinin kötüleşmesi ve küresel yavaşlamanın şirket karlarını olumsuz etkileyeceği endişeleri ile yüzde 20 düşerken, gelişmiş ülkelerin hisselerini içeren MSCı Dünya Endeksi yüzde 7.6'lık bir kayıp yaşadı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki şirketlerin toplam piyasa değeri, bu şirketlerin toplam tahmini karlarının 9.6 katı olurken, bu oran MSCI Dünya Endeksi için 11.6 seviyesinde.