Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta Pekin ve Tokyo ziyareti yapacak olan ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Asya'nın en büyük iki ekonomisinden, İran'dan ithal ettikleri petrolü azaltmalarını isteyecek ve Çin ile ticaret ve Döviz anlaşmazlıklarını gidermeye çalışacak.

Bugün Çin Başbakan Yardımcısı Wang Qishan ile görüşmek üzere Pekin'e inecek olan Geithmer, yarın da Başbakan Wen Jiabao, Başbakan yardımcıları Xi Jinping ve Li Keqiang'le bir araya gelecek. 12 Ocak'ta varacağı Japonya'da ise Geithner, Başbakan Yoshihiko Noda ve Maliye Bakanı Jun Azumi ile görüşme yapacak.

ABD Hazine Bakanı Geithner, yuanı bilinçli olarak düşük tuttuğu iddialarından ve Obama yönetimi ile tavuktan çeliğe birçok malın ticareti konusunda anlaşmazlık yaşayan Çin'i ikna etme konusunda sıkıntı yaşayabilir. Diğer yandan, Avrupa'nın resesyon ihtimalinin küresel ekonomik görünümü kararttığı dönemde Geithner, açık bir ayrışma ve anlaşmazlığın da önüne geçebilir.

Çin ve Japonya'nın dünyanın en büyük ikinci ve üçüncü ekonomileri olduğu gibi, aynı zamanda ABD hazine varlıklarında en fazla payı bulunan ülkeler olduklarını hatırlatan Washington'daki ACG Analytics Inc.'in yönetici direktörü ve George Bush döneminin Hazine Bakanlığı yetkililerinden olan Stephen Myrow, "bu ilişkilerin sürekli olarak beslenmesi ve tatmin edilmesi gerektiğini" savundu.

Nükleer programından ötürü geçtiğimiz ay Obama yönetiminin aldığı yaptırım kararı kapsamında talep edilen İran petrolünün ithalatının azaltılması ya da durdurulmasının Çinli yetkililerden destek bulamayacağı düşünülüyor.