Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in, yavaşlamaya işaret eden ticaret rakamlarının ardından büyümeyi destekleyici parasal genişleme adımları atacağının speküle edilmesi piyasayı sevindirdi. Hisse senetleri ve emtia üçüncü gününde de yükseldi.

ABD endeks vadelileri Alcoa Inc.'in gelirinin beklentileri aşmasıyla destek buldu. MSCI Tüm Dünya Endeksi, Londra'daki işlemlerde yüzde 0.7 artış kaydederken, Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.9 kazanç sağladı. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.7 yükselerek 15 ayın en büyük 3 günlük artışına işaret etti.

Euro, ABD doları karşısında yüzde 0.5 değerlenerek 1.2797 seviyesine çıktı. 10 yıllık Alman tahvillerinin getirisi 3 baz puan arttı. S&P GSCI Ham Madde Endeksi yüzde 1 primlendi.

Çin'de bugün açıklanan rakamlara göre, ithalat büyümesi, Aralık ayında son 2 yılın en düşük seviyesine gerileyerek, ekonomik yavaşlamaya bir kez daha dikkat çekti. Uluslararası Para Fonu IMF'nin başkanı Christine Lagarde ve Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün Yunanistan'ı görüşmek üzere bir araya gelecek.

Ekim ayında boğa piyasasının 5 aydır devam eden düşüşü aşacağına yönelik tahmini tutmuş olan Laszlo Birinyi, ABD hisselerinin 2012'de değerleneceğini öngördü.

Pekin'deki politika yapıcıların aşağı yönlü risklere odaklanmış olduğuna dikkat çeken Russell Investment Group'un Asya Pasifik bölgesi kıdemli yatırım stratejisti Andrew Pease, yılın ilk yarısında parasal genişleme beklenebileceğini söyledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Bayerische Motoren Werke AG'nin otomobil üreticilerini yukarı taşımasıyla yüzde 1.3 yükseldi. İngiltere'nin en büyük ikinci bonmarşesi Debenhams Plc, tatil satışlarının beklentileri aştığını açıklamasının ardından yüzde 9.6 oranında ralli yaptı. Debenhams'ın en büyük rakibi Marks&Spencer Group Plc de kazançlarındaki artışın etkisiyle yüzde 3.1 tırmandı.