Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı hükümetlerin fonlama konusunda zorlandığına ve liderlerin yeni bütçe kurallarını uygulamaya koyma konusunda birbiriyle adeta yarıştığına dikkat çeken Nordea Bank AB, yatırımcıların Euro/Dolar 'da düşüşe oynamaları gerektiğini söyledi.

Stockholm'daki bankanın stratejistleri, euronun 1.2779 dolardan satılması ve dolar karşısında 1.20 seviyesine gerilemesinin ardından alınması yönünde tavsiyede bulundu. Banka, euronun 1.3820 dolara çıkması durumunda, yatırımcıların bu pozisyondan çıkmaları gerektiğini belirtti.

Nordea'nın stratejistlerinden Jonas Thulin, bugün müşterilerine gönderdiği notunda, "sorulması gereken soru, tek bir para biriminin zayıflayacağını düşünüp düşünmediğiniz değil, yeterince düşüğe oynayıp oynamadığınız" dedi.

Euro dün dolar karşısında Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesi olan 1.2666'ya gerilemesinin ardından bugün 1.2769'dan işlem görüyor. Avrupa'nın ortak para birimi en son 10 Haziran 2010'da 1.20 dolar seviyesini görmüştü.

Euro Bölgesi liderlerinin 3. yılına giren borç krizine çözüm ararken, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve IMF Başkanı Christine Lagarde bugün Berlin'de görüşecek.

Merkel dün Euro Bölgesi liderlerinin yeni bütçe kuralları düzenlemesinin 30 Ocak'ta tamamlayabileceğini ve kurtarma fonuna yapılan sermaye katkılarının hızlandırılmasının değerlendirildiğini açıkladı.

Bütçe kurallarının sıkılaştırılmasına yönelik anlaşmanın en zor kısmının, uygulama bölümü olduğunu savunan Nordea analistleri, bankaların kısa vadede fonlama sıkıntısı yaşayacağını ve Euro Bölgesi ülkelerinin yüksek borçlanma maliyetlerinden ötürü yüksek kredilerle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Bloomberg'in anketine katılan finansal analistler ise euronun yıl sonu itibariyle 1.30 dolara çıkmasını bekliyor.