Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün piyasalarda dünkü zararların bir kısmının telafi edildiği ve hisse senetlerinde ciddi yükselişlerin olduğu görüldü.

Gün içinde kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in yaptığı açıklama piyasaları rahatlattı. Kuruluş, İtalya'nın notunu düşürmek için herhangi bir sebep olmadığını belirtti. Fitch'in açıklamasının ardından Avrupa'nın ortak para birimi euro, dolar karşısında yükseldi.

Avrupa Borsaları mali krizi sonlandırma çabaları ve ABD'ye yönelik iyimserlikle günü yükselişle tamamladı.

Yurt içindeyse Avrupa'nın da desteğiyle İMKB'deki yükseliş yüzde 2'ye yaklaştı. Finans Yatırım'dan Serhan Yenigün Bloomberg HT'ye yurt içi piyasalarda 28 Aralık'tan bu yana ilk kez 'normal bir gün' yaşandığını söyledi. Yenigün, Merkez Bankası'nın bugün ekstra Döviz satım ihalesi açmadığını ve normal ihaleyle 50 milyon dolar sattığını söyledi.

Avrupa'daki krize çözüm arayışlarına dair haber akışının piyasaları desteklediğini belirten Yenigün, "Dün Merkel ve Sarkozy'den önemli açıklama gelmese de yapıcı açıklamalar vardı. ABD'de son açıklanan veriler iyi geldi. Avrupa borsalarında da pozitif açılış oldu. İMKB'de de son 4 günde yüzde 6'ya varan değer kaybının ardından bugün biraz tepki gördük" dedi.

ABD BORSALARI DA YÜKSELİŞTE

ABD'de Kasım ayında toptan satışların yüzde 0.6 arttığı görüldü. Borsalar, Çin'in ekonomiyi teşvik edeceğine dair iyimserliğin de etkisiyle yükseldi.

New York'ta yerel saatle 2:11'de S&P 500 Endeksi yüzde 0.9 arttı ve 1,291.60 puan oldu. Dow ise 64.71 puan artarak 12,457.40 puan oldu. ABD'deki KOBİ'lerin endeksi Russell 2000 endeksi yüzde 1.3 değerlendi.

"PİYASALAR YUKARIDA ANCAK TEMKİNLİ OLMALIYIZ"

İş Yatırım'dan Ebru Sertesen Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada piyasalardaki yükselişte Çin'in etkili olduğunu söyledi. Sertesen, "Çin'de ithalat rakamının oldukça düştüğü görüldü. Sonrasında ülkenin para politikasını gevşetici önlemler alacağı yönünde spekülasyonlar yayıldı. Bunun yanı sıra Fitch'in de açıklamasıyla Avrupa ve ABD piyasası yukarıya geldi ama bana kalırsa temkinli olmamız gereken bir dönemdeyiz" dedi.

Bugün emtia fiyatlarında da yükselişler görüldü. Altın, gümüş, paladyum fiyatları artış kaydetti. Comex'te altın kontratları 1,636.70 dolara kadar yükseldi. Petroldde piyasalardaki yükselişe ayak uydurdu. Nymex'te ham opetrolün varil fiyatı 102.49 doları gördü.