Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanı Oramiral Jonathan Greenert, İran'ın kapatmakla tehdit ettiği Hürmüz Boğazı konusundaki gelişmeler yüzünden ''geceleri uykularının kaçtığını'' söyledi.

Greenert, Washington'daki bir düşünce kuruluşunun toplantısında yaptığı açıklamada, ''Eğer bana geceleri uykularımı kaçıran şeyin ne olduğunu sorarsanız, Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi'nde meydana gelen gelişmeler'' ifadesini kullandı.

İran geçen ay, ABD ve AB'nin İran petrolüne yaptırım uygulaması halinde, dünyanın en büyük transit petrol hatlarından biri olan Hürmüz Boğazı'nı kapatmakla tehdit etmişti.

ABD yönetimi ise İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatmasına izin vermeyeceğini belirterek, bunun kendileri için bir ''kırmızı çizgi'' olduğu açıklamasını yapmıştı.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, İran'ın böyle bir eylemde bulunmasının ''hoşgörülemez bir hareket'' olacağını söyleyerek, ''Evet, Hürmüz Boğazı'nı kapatabilirler ama bunu yaparlarsa harekete geçer ve Boğaz'ı tekrar açarız'' demişti.

Oramiral Greenert, Hürmüz Boğazı'nı, kapatılması halinde yeniden açmak için ne gibi adımlar atabileceklerinin detaylarına girmedi, ancak ABD Deniz Kuvvetlerinin bölgeden ''gözünü ayırmayacağını'' belirtti.