Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasaları, Almanya, İspanya ve İtalya'nın toplam 21 milyar euroluk (26.8 milyar dolar) hazine borçlanma ihaleleri öncesi temkinli seyrediyor. Euro değer kaybederken, bakır fiyatları da aşağı yönde hareket etti. Asya hisseleri, madencilik şirketlerinin öncülüğünde alım ağırlıklı seyretti

Euro yüzde 0.3 değer kaybederek, Tokyo saati ile 13:54'te 1.2741 dolar seviyesine indi. Bakır yüzde 0.6 düşüşle ton başına 7,695 dolara düşerken, alüm,inyum ve çinko da değer kaybetti. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 endeks kontratı, endeksin dün New York'ta son beş ayın en yüksek seviyesinde kapanmasının ardından yüzde 0.3 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.9'luk bir ralli yaparken, MSCI Asya Pasifik Endeksi fazla bir değişiklik göstermedi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinde faiz yüzde 1.96 seviyesinde kaldı.

Almanya Hazinesi bugün 4 milyar euro tutarında beş yıl vadeli tahvil satacak. İspanya ve İtalya hazineleri ise yarın 17 milyar euroluk borçlanmaya çıkacak. Yunanistan, kendi tahvillerini tutan yatırımcıları zararın en az yüzde 50'sini üstlenmeleri konusunda ikna etme sürecinin son safhasında. Bu, Euro Bölgesi'nin ilk büyük çaplı borç yeniden yapılandırımasını oluşturacak.

Auckland'da, Avustralya'nın en büyük ikinci bankası Westpac Banking Corp.'un stratejisti Imre Speizer, "Ekonominin resmi bir şekilde resesyona yönelmesi ile birlikte, Avrupa'nın bu yıl kötüleşmekte olduğunu görüyoruz" dedi ve "Önümüzdeki üç aylık sürede, euro en az 1.20 dolara gerileyebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Yarın açıklanacak ekonomik veriler, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Avrupa'da sanayi üretiminin Kasım'da, üçüncü ay üst üste, düşebileceğini ve Çin'de tüketici fiyatlarının Aralık ayında yüzde 4 arttığını gösterebilir.