Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı yarışında eski Massachusetts Valisi Mitt Romney, ikinci eyaletten de zaferle çıktı.

Cumhuriyetçi Parti'nin 2012 seçimleri için başkan adaylığı yarışının ikinci durağı New Hampshire eyaleti oldu.

250 bine yakın seçmenin oy kullandığı eyalette, beklenildiği gibi Romney rakiplerini açık farkla geride bıraktı.

Oyların tamamına yakınının (yüzde 95) sayıldığı eyalette Romney, yüzde 40 oy oranıyla birinci sırada yer aldı.

Romney'yi, yüzde 23 oranla Teksas milletvekili Ron Paul takip etti. İlk ön seçimlerin yapıldığı Iowa'daki seçimlere katılmayan ABD'nin eski Pekin büyükelçisi ve eski Utah valisi Jon Huntsman, New Hampshire'dan yüzde 17 oranla üçüncü olarak çıktı.

Eski meclis başkanı Newt Gingrich, yüzde 10 oran alırken, Iowa'da hızlı bir çıkış yakalayan ve Romney'den sonra en fazla oy alan aday olan Rick Santorum, aynı dalgayı New Hampshire'da yakalayamadı. Santorum, yüzde 9 oy aldı.

Iowa'da ağır bir yenilgi alan Teksas Valisi Rick Perry ise New Hampshire'da yarışmamıştı. Nitekim Perry, bu eyalette yüzde 1 oy oranına sahip oldu.



-Romney'nin eli güçlendi

Bu seçim sonuçlarıyla Romney'nin eli daha da güçlendi. Hatta Romney, Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışı tarihinde, Iowa ve New Hampshire'ın 1970'li yıllarda ilk ön seçimlere ev sahipliği yapan eyaletler olmasından beri, her iki eyaleti de kazanan ilk Cumhuriyetçi aday oldu.

Liberal ve bağımsız seçmenlerin ağırlıklı yer kapladığı ve işsizlik ortalamasının ülke ortalamasının altında olduğu New Hampshire'daki zaferinin ardından Romney, şimdi üçüncü durak olan South Carolina'ya kendine daha güvenle gidecek.

Bunun yanında, Romney'nin kendi partisini ''Obama karşısında yarışabilecek tek aday'' olduğu yönünde ikna etmesi de bu sonuçlarla kolaylaşıyor.

Romney'nin kendine güveni, seçim sonuçlarının belli olmasından sonra New Hampshire'lılara seslendiği konuşmasında da göze çarptı.

Sık sık alkışlarla kesilen konuşmasının büyük bölümünde Obama'yı hedef alan Romney, şimdiden Cumhuriyetçilerin 2012 Başkan adayı olmuş gibi konuştu. Romney, ''Bugün sonuçları kutluyoruz, ama yarın tekrar işe koyulacağız'' diyerek, art arda iki seçim zaferine rağmen rehavete girmeyip, işi sıkı tutmaya devam edeceğinin sinyalini verdi.



-Gözler South Carolina'da

Şimdi Cumhuriyetçiler 21 Ocak'taki South Carolina seçimlerine gözlerini dikti. Çünkü, muhafazakar kesimin yoğun olduğu bu eyalet, adayların ''yaprak dökümü''nün başlayabileceği yer de olabilir.

Iowa'da sonuncu sırada çıkan Minnesota milletvekili Michelle Bachmann yarıştan çekilirken, New Hampshire'da ise tüm adaylar, seçim sonuçları belli olduktan sonraki konuşmalarında ''yarışa devam'' mesajı verdiler.

Bu noktada, üç eyalette de gerilerde kalan adayların South Carolina'da da kendilerini sınadıktan sonra yarıştan çekilme ihtimalleri bulunuyor.

En fazla desteği ılımlı Cumhuriyetçilerden alan Romney'nin South Carolina'da ise işi biraz daha zor, çünkü bu eyalette ekonomik sıkıntılar nispeten daha fazla, işsizlik oranı yüksek ve seçmenlerin çoğunluğunu muhafazakarlar oluşturuyor. Ancak Romney'nin ilk iki eyaletteki ön seçimleri kazanmış olmasının, Cumhuriyetçi seçmenleri, Obama'yı yerinden edebilecek tek adayın kendisi olduğuna ikna edebileceği ve bunun da onları, desteklerini kendisi üzerinde birleştirmeleri sonucunu doğurabileceği yorumları yapılıyor.