Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin ekonomik büyümeyi zorlaştıracağı yönündeki kaygıların derinleşmesi üzerine Avrupa Borsaları 1 haftanın zirvesinden gevşedi ve euro değer kaybetti. İspanyol ve İtalyan tahvilleri, hazine ihalelerinin öncesinde yükselirken, emtia düşüş kaydetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 düşerken, Standard&Poor's 500 Endeks vadelileri de yüzde 0.4 geriledi. Euro, dolar karşısında yüzde 0.6 zayıflayarak 1.2699 seviyesine geri çekildi. 10 yıllık İspanyol tahvilinin getirisi 10 baz puanlık düşüşle 3. gününde de geri adım atarken, İtalyan tahvillerinin getirisi ile Almanya'nınkiler arasındaki fark 8 baz puan azaldı. Doğal gaz 2 yılın en düşüğüne geriledi.

Almanya'nın resmi istatistik kurumu bugün açıklayacağı 4. çeyrek büyüme rakamlarının 4. çeyrekte, 3. çeyrekten küçülmeye işaret etmesi bekleniyor. Diğer yandan Avrupa Birliği Euro Bölgesi'nin büyümesini üçüncü çeyrek büyümesini yüzde 0.2'den yüzde 0.1'e revize etti.

ABD Merkez Bankası Fed bugün ekonomik durum hakkında bilgi verecek Bej Kitap'ı açıklayacak. İspanya ve İtalya'da yarın düzenlenecek hazine ihalelerinde 17 milyar euro borçlanılacağı tahmin ediliyor.

Avustralya'nın en büyük ikinci bankası Westpac Banking Corp.'un stratejistlerinden Imre Speizer, Avrupa ekonomisinin bu yıl bozularak resmi olarak resesyona girmesini beklediklerini söyledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 0.2 daralmasını bekliyor.