Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın resesyona gireceği beklentisiyle bugün küresel piyasalarda satışlar görüldü. Endişeleri tetikleyen ise Almanya ekonomisinin son çeyrekte daralması oldu. Açıklanan verinin etkisiyle Avrupa'da Borsalar eksiye döndü. Euro dolar paritesi erken saatlerde 1.2661'e kadar gerileyerek 16 ayın en düşük seviyesini gördü.

İçerideki fiyatlama ise yurt dışına oranla daha pozitifti. İMKB 100 Endeksi günü yüzde 1.24'lük artışla tamamlarken Türk Lirası dolar karşısında olumlu performans gösterdi. Yıla 2.40'ların üzerinde başlayan Euro/TL ise 2.3591'e geriledi.

Finans Yatırım'dan Berna Özdemir Bloomberg HT'ye İMKB'nin yurt dışının aksi yönünde seyrinin nedenlerini açıkladı. Özdemir, "Bu durumu son 2 gündür Merkez Bankası'nın 5.75 ile ilgili fonlamasına bağlayabilirz. Geçtiğimiz haftalarda Merkez Bankası'nın repo ihalesi açması ve bu ihalelerde değişken faizli borçlanmaya gitmesi faizlerin yükselmesine nede olmuştu. Ancak dün 7 milyar TL, bugün de 6 milyar TL'yi 5.75 faizden verdi. Bu da bir miktar rahatlama sağladı. Bunun etkili olduğunu söyleyebiliriz" açıklamasını yaptı.

Erken saatlerde Avrupa'ya yönelik kaygılarla satışların görüldüğü ABD borsaları daha sonra finans ve teknoloji şirketleri öncülüğünde kayıplarının bir kısmını telafi etti.

S&P 500 Endeksi yerel saatle 1:52'de yüzde 0.1'lik değer kaybıyla 1,291.26 puan oldu. Gösterge endeks son iki günde yüzde 1.1 yükselmişti. Dow Jones ise 30.05 puan düşerek 12,432.42 puan oldu.  

"MERKEZ BANKALARININ ALTIN ALIMLARI SÜRECEK"

Bugün altın fiyatı yükselirken petrol ise ABD'de stokların artmasıyla geriledi. Altın fiyatları Comex'te yüzde 0.5 artarak 1,639.70 dolara kadar yükseldi. Şubat teslim ham petrolün varil fiyatı ise 101.98 dolara indi.   

Bloomberg'e konuk olan Myrmikan Capital'in kurucusu altın uzmanı Dan Oliver, altın piyasasına dair değerlendirmelerde bulundu. Merkez bankalarının altına 'hücüm' ettiğini belirten Oliver, metal alımlarının süreceğini bildirdi.