Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasaları, Japonya'nın ihracatına yönelik talebin azalması, Avrupa'daki tahvil ihaleleri ve Infosys Ltd.'nin satış tahminini düşürmesi sonrası satıcılı seyretti. Asya hisse senetleri son dört günde ilk kez düşerken, bakır değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:26'da yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 geriledi. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9 düştü ve 20 Aralık'tan bu yana en düşük kapanışını yapmaya yöneldi. Bakır, çinko ve nikeldeki geri çekilme ile birlikte, yüzde 0.1 değer kaybederek ton başına 7,772 dolara indi. Petrol yüzde 0.4'lük yükselişle varil başına 101.24 dolara çıktı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, gün içindeki yüzde 0.82lik kazancını geri verdi ve yüzde 0.2 düştü.

Japonya'da cari işlemler fazlası Kasım ayında, Çin ve Avrupa'da büyümenin yavaşlaması ve değer kazanan yenin Japon ihraç ürünlerine yönelik talebi azaltması sonucu daraldı. İspanya bugün toplam 5 milyar euroluk 2015 ve 2016 vadeli tahvil satışı yapacak. Çin'de tüketici fiyatları endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.1 yükseldi. Bu, son 15 ayın en düşük seviyesini işaet ediyor.

Sydney'de JPMorgan Chase & Co.'dan Matthew Brady, "Avrupa'da krizin yayılması konusu bir süre daha devam edecek" dedi ve "Bugün, Avrupa Merkez Bankası, İspanya ve İtalya ihaleleri var. Bu nedenle, bu ihalelere yönelik talebin seviyesini görmek ilginç olacak. Eğer ihaleler iyi gitmezse, euro, sanırım, baskı altında kalcak" değerlendirmesinde bulundu.