Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi ekonomisinin zorlandığına yönelik sinyallerin artmasına rağmen Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü faiz toplantısında teşvik adımları atmayacağına ilişkin spekülasyon, euroya değer kaybettirdi. Euro, dolar karşısında 16 ayın en düşük seviyesinin yüzde 0.5 yakınında seyretti.

Avrupa'nın ortak para birimi euro, bugün açıklanacak olan ve Avrupa'nın GSYH'sının Kasım'da küçüldüğüne işaret etmesi beklenen verilerin öncesinde yen karşısındaki kayıplarına tutundu. Fonlama sıkıntısı çekeceği tahmin edilen İspanya ve İtalya'nın bugünkü tahvil ihalelerinin öncesinde euro talebi sınırlı oldu. Yuan, ABD'nin Çin'in para birimini değerlendirmesine yönelik baskılarının azaldığının speküle edilmesi üzerine 7. gününde de değer kaybetti ve 2006'dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemine işaret etti.

Avrupa'daki krizin yayılması hikayesinin daha çok uzun süre devam edeceğini söyleyen Sidney'deki JP Morgan Chase&Co.'nun Forex direktörü Matthew Brady, bugün  hem İspanya ve İtalya'da tahvil ihaleleri hem de AMB'nin faiz toplantısı olduğunu hatırlattı ve "iyi gitmezlerse, euro baskı altında kalmaya devam edecek" dedi.

Euro, dolar karşısında 1.2707'den 1.2662 dolar ile Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesine kadar gerilemesinin ardından bir miktar toparlandı ve 1.2719'dan işlem gördü. Euro/Yen 97.65'den 97.75'e çıkarken, Dolar, yen karşısında değişiklik göstermedi ve 76.85 yenden fiyatlandı.

AMB'nin bugünkü faiz toplantısında politika faizini yüzde 1'de bırakacağı tahmin ediliyor. Banka, önceki 2 toplantısında üst üste faiz indirimi yapmıştı.