Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de yavaşlayan ekonominin, şirketlerin kazanç büyümesine zarar verdiğinee yönelik endişeler ile enflasyonun Aralık'ta yavaşladığını gösteren rapor arasında kalan Çin Borsası, kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi.

Chongqing Department Store Co., kârlarının analistlerin beklentilerinin altında kalmasının ardından Kasım 2008'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Northeast Securities Co., geçtiğimiz yıl zarar açıklaması üzerine finansal aracı kuruluşlar arasındaki düşüşe öncülük etti. Changzhou Eging Photovoltaic Technology Co. ve Shanghai Chaori Solar Energy Science&Technology Co., Pekin Hükümeti'n bu yıl güneş enerjisi kapasitesini ikiye katlamayı planladığını açıklamasının ardından yüzde 5'in üzerinde değer kazandı.

Ekonomik yavaşlama riskinin, kazanç büyümesi üzerindeki etkisinin artık bilinen bir durum olduğunu, bunun da piyasadaki volatiliteyi yükselttiğine dikkat çeken Shanghai River Fund Management Co.'nun genel müdürü Zhang Ling, yavaşlayan enflasyonun olumlu bir haber olduğunu ve bunun hükümete para politikasını daha fazla gevşetme imkanı tanıyacağını, ekonomi ve hisse senedi piyasasına da daha fazla likidite sağlayacağını belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi, daha erken saatlerde kaydetmiş olduğu yüzde 0.8'e varan kazançlarını eriterek yüzde 0.1 kayıpla 2,274.47 puana geriledi. CSI 300 Endeksi de yüzde 0.1 düşüş kaydetti ve 2,438.36 puandan işlem gördü. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi, dün yüzde 0.2 aşağıda kapandı.

Hisse senetleri daha erken saatlerde, Çin'in resmi istatistik kurumundan gelen ve enflasyonun, Aralık ayında 5. kez yavaşladığını gösteren verinin sonrasında artış kaydetti. tüketici fiyatları Aralık'ta yüzde 4.1 yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 4'lük artıştı. Çin'de üretici fiyatları da yüzde 1.7 yükselerek son 2 yılın en düşük büyümesine işaret etti.