Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dün yüzde 1.3 değer kaybeden vadeli kontratlar bugün yüzde 1.3 oranında değer kazandı. Afrika'nın en büyük ham petrol üreticisi Nijerya'nın petrol işçileri sendikası, hükümetin sübvansiyonu kesme kararını geri alana kadar üretimi tamamen durdurmaya hazır olduklarını açıkladı. Öte yandan Japonya İran'dan yapılan petrol ihracatının azaltılabileceğini duyurdu.

Londra'daki VTB Capital'de analist olan Andrey Kryuchenkov, Nijerya'daki gerginliğin fiyatların belli bir seviyede kalmasını desteklediğini belirtti. Analist, "İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kaparma tehdidinin ardından küresel petrol sevkiyatına dair endişeler arttı. Pentagon ise böyle bir durumun söz konusu bile olamayacağını belirtti" diye konuştu.

Şubat teslim ham petrolün varil fiyatı Nymex'te 1.34 dolar arttı ve 102.21 dolar oldu. Kontrat dün 100.87 dolarla 30 Aralık'tan beri en düşük seviyeye inmişti. Fiyatlar bu yıl yüzde 3.3 değerlendi.

Brent petrol ise ICE Futures Europe'ta 1.37 dolar arttı ve 113.61 dolar oldu. Avrupa'nın gösterge kontratı Batı Teksas tipi petrole oranla 11.74 dolar prim yaptı. 2 kontrat arasındaki fark 14 Ekim'de 27.88 dolar olarak rekor kırmıştı.