Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de işsizlik başvuruları bu hafta hayal kırıklığına uğratarak, beklentinin üzerinde gerçekleşti ve Aralık ayında görülen istihdam rakamlarının sezonluk alımlardan kaynaklanabileceği ihtimallerini artırdı.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, 7 Ocak'ta sonlanan haftada işsizlik başvuruları 24 bin kişi artarak 399 bin olarak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, işsizlik başvurularının 375 bin olacağıydı. İşsizlik yardımlarına yeni başvuran sayısında artış görülürken, yardımlarının süresini uzatanların sayısı düştü.

Kargo şirketlerinin ve mağazalarının tatil sezonlarında yaptığı işe alımların, işsizlik başvurularındaki bu artışı açıklayabilir. Diğer yandan yılın bu dönemlerinde hükümetin mevsimsellikten arındırılmış istiham rakamları üzerindeki çalışmaları devam ettiğinden, rakamlar uçucu olabilir.

Yılın bu zamanında işten çıkarmalarda genellikle artış görüldüğünü, işsizlik başvurularında bugün görülen artışın da bundan kaynaklandığını söyleyen New York'taki Credit Suisse'in kıdemli ekonomistlerinden Jonathan Basile, "işsizlik başvuruları iyileşmekte olan bir trende işaret etti. Bu durum istihdamdaki ilerlemenin sürdüğünü garantiliyor" dedi.

ABD'de bugün açıklanan Aralık ayına ait perakende satışlar da beklentinin altında artış kaydetti. Perakende satışların kazançları, ucuzlayan yakıt fiyatları ve tatil indirimlerinin etkisiyle sınırlandı.Ticaret Bakanlığı'nın rakamlarına göre, perakende satışlar Aralık'ta yüzde 0.1 artış kaydetti. Bu oran Kasım'da yüzde 0.4 olarak gerçekleşmişti.