Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'nın tahvil ihalesinin öncesinde ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, bankanın kredi sıkışıklığını önlediklerini söylemesinin ardından euro, dolar karşısında güçlendi ve 6 haftadan bu yana ilk 5 günlük kazancını genişletmiş oldu.

17 ülkenin ortak para birimi euro, İspanya'nın dünkü tahvil ihalesinde hedef miktarın iki katı tahvil satması üzerine değerlendi. Dolar, bugün açıklanacak olan ve Amerikan tüketicilerin güveninin arttığına işaret etmesi beklenen verinin öncesinde güvenli varlık arayışının azalmasıyla 16 önemli para biriminin 15'i karşısında geri çekildi. Tayvan doları, ülkenin Çin ile ekonomik ilişkilerini artırmış olan başkanı Ma Ying-jeou'nun Cumartesi günü yapılacak seçimlerde yeniden seçileceğinin speküle edilmesi üzerine, 4. haftasını da kazançlı tamamlamaya hazırlanıyor.

Avrupa'nın likidite operasyonlarının şu anda risk iştahını olumlu etkilediğini belirten Melbourne'deki IG Markets Ltd.'ın kurumsal traderlarından Chris Weston, tahvil ihalelerinin de pozitif sinyaller verdiğini, faizlerin düştüğünü ve bunların euroyu olumlu etkilediğini söyledi.

Euro, dolar karşısında Londra'da TSİ 9:02'de yüzde 0.4 değerlenerek 1.2861'den işlem gördü. Euro/Dolar , bu hafta yüzde 1.1 yukarıda seyrediyor. Avrupa'nın ortak para birimi euro, yen karşısında yüzde 0.3 primle 98.66 seviyesine yükseldi. Dolar/Yen'de ise büyük değişiklik görülmedi ve parite 76.73 yenden fiyatlandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 0.8 yükseldi. Standard&Poor's 500 Endeksi dünü yüzde 0.2 yukarıda tamamlamıştı.

İtalya bugün 2014 ve 2018 vadeli tahvil satacak. Ülkenin hazinesi dünkü ihalede 12 milyar euro elde etti. 10 yıllık İtalyan tahvillerinin getirisi 35 baz puan düşüşle yüzde 6.63 seviyesine geriledi.

İspanya ise dünkü tahvil ihalesinde 9.98 milyar euro değerinde tahvil satışı gerçekleştirdi ve 10 yıllık İspanyol tahvillerinin getirisi 19 baz puan düşüşle yüzde 5.13'ten işlem gördü.