Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İkinci kurtarma paketinin şartlarını yerine getirme konusunda zorlanan Yunanistan üzerindeki baskılarını artıran Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisindeki siyasetçiler, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkışının "yönetilebilir" olacağını söylüyor.

Merkel'in Hristiyan Demokratik Birliği partisinin kıdemli üyelerinin yorumları, Merkel'in daha fazla yardım hedeflediği, finans kuruluşlarıyla tahvil swapları konusunda anlaşmaya varmaya çalışan Yunan Hükümeti'ne odaklanıyor. Yunanistan konusu, Euro Birliği'nin ayakta kalması için adeta makinistlik görevini üstlenen Merkel'in kamoyunun gözündeki vaziyetini de yansıtıyor.

Bu "tehditlerin" ciddiye alınması gerektiğinin altını çizen Berlin'deki Free Üniversitesi'nin John F Kennedy Enstitüsü'nün ekonomi profesörlerinden Mortiz Schularick, euroyu kurtarmanın maliyetinin çok yüksek olduğunu, bu sebeple Merkel'in partisindeki yasakoyucuların ellerindeki herşeyi koruma ihtiyacında olmasının şaşırtıcı olmadığını söyledi. Schularick, "bir noktada eurodan çıkış gerçek bir seçenek hâline gelebilir. Bu durum önceden geçerli değildi" dedi.

Hristiyan Demokratik Partisi'nin Parlamento'nun grup başkan yardımcıları Michael Meister ve Michael Fuchs, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ndeki geleceğini ayrı bir bağlamda tartışılması gerektiğini, Yunanistan'ın 2010'da kurtarma paketi aldığından bu yana krizle mücadele silahlarının, krizin yayılma ihtimalini "ciddi" oranda azalttığını savundu.