Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dış ticaret açığı Kasım ayında, ihracatın düşmesi ve şirketlerin daha fazla petrol ve otomobil ithal etmesinin etkisi ile beklenenden daha fazla çıktı.

Dış açık yüzde 10.4 artarak 47.8 milyar dolara çıktı ve Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Açık Ekim ayında 43.3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Dış ticaret açığı, Bloomberg News'un anketine katılan 75 ekonomistin tümünün tahminlerinin üzerinde çıktı.

ABD'de ithalat faturası, daha yüksek fiyatlı petrol talebinden ve Amerikan şirketlerinin, bu yılın başında hanehalkı harcamalarının azalacağı endişeleri ile tüketici mallarına yönelik taleplerini düşürmesinden kaynaklandı. ABD'nin ihracatı ise, Avrupa'ya yönelik ihracaton düşmesinin etkisi ile son dört ayın en düşük seviyesine indi.

BNP Paribas'nın New York ofisinden kıdemli ABD ekonomisti Jeremy Lawson, "İç talep, küresel ekonomideki yavaşlamanın etkisi ile, dış talepten biraz daha güçlü" dedi ve "Soru, ABD tüketiminin, Noel sonrası, yılın ilk kısmında, sürüp sürmeyeceği üzerine. Çok sayıda güçlük var" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in anketine göre, dış ticaret açığının Kasım ayında 45 milyar dolar seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu anketteki tahminler 41.8 milyar dolar ile 47.6 milyar dolar arasındaydı.