Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Merkel: Avrupa çabalarını ikiye katlamalı

Merkel: Avrupa çabalarını ikiye katlamalı

Almanya Başbakanı Merkel, "Not indirimleri Avrupa'nın çabalarını ikiye katlaması gerektiğini gösteriyor" dedi

Giriş: 16 Ocak 2012, Pazartesi 09:08
Güncelleme: 16 Ocak 2012, Pazartesi 09:09

Almanya Başbakanı Angela Merkel, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s'un Euro Bölgesi ülkelerinin kredi notunu düşürmesinin, Almanya'nın, hükümetlerin bu hafta daha fazla borçlanma kağıdı satmaya hazırlanmaları ile birlikte, Avrupalı liderlerin borç krizini çözmeye yönelik çabalarını ikiye katlaması gerektiği şeklindeki duruşunu daha da güçlendirdiğini söyledi.

Merkel önceki gün Kiel'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Karar, yatırımcıların güveni tekrar gelene kadar, önümüzde gidecek daha çok yol olduğu şeklindeki görüşümü teyit ediyor" dedi ve Deutschlandfunk radyosuna dün yaptığı değerlendirmede "Krizin çözümü, birkaç aydan daha fazla bir süreyi alacak "uzun bir süreç" şeklinde görüş bildirdi.

Almanya, S&P'nin, borç krizi ile mücadele konusunda "yetersiz" politika adımlarını işaret ederek, Fransa ve Avusturya'nın "top" kredi notunu düşürmesinin ardından, Euro Bölgesi'nde yegane durağan görünüme sahip "AAA" kredi notlu ülkesi olarak kaldı. Fransa Başbakanı Francois Fillon, Fransa'nın da içinde bulunduğu dokuz ülkenin kredi notunun düşürülmesinin, beklenmesine karşın, hayalkırıklığı olduğunu ve 13 Ocak'ta geç saatlerde yapılan açıklama öncesi piyasanın tepkisinin "sessiz" olduğunu söyledi.

Dün Paris'te yaptığı basın toplantısında, Fillon, "S&P'nin Fransa kararı dramatize ya da politize edilmemeli" dedi ve "Kredi derecelendirme kuruluşları politikalarımıza karar vermeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Fransa bugün 8.7 milyar euro (11 milyar dolar) tutarında borçlanma kağıdı satacak ve bu satış, not düşürülmesinin nasıl fiyatlanacağı konusunda fikir verebilir. Daha önceki deneyimler, rwaksiyonun sınırlı kalabileceğini işaret ediyor. JPMorgan Chase & Co.'ya göre, 1998 ile ABD'nin kredi notunun düşürüldüğü Ağustos ayı arasındaki dönemde, "AAA" kredi notunu yitiren dokuz ülkenin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri, not indiriminden sonraki haftada ortalama iki baz puan yükseldi.