Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran, tehditlere karşı tüm imkanlardan istifade edileceğini bildirdi.

Fars Haber Ajansı, Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in askeri danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi'nin bir törende yaptığı konuşmada,''Tehditlere karşı koymak için her türlü imkandan yararlanacağız'' dediğini aktardı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Hürmüz Boğazı'na ilişkin mektubunu değerlendiren Safevi, Hürmüz Boğazı'nın dünya ticareti ve enerjisi açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Hürmüz Boğazı'ndan günde 15 ila 17 milyon varil petrol taşındığını belirten Safevi, ''bölgenin güçlü ülkesi olarak İran'ın, bu güzergahın güvenliğinden sorumlu olduğunu'' bildirdi.

Tümgeneral Safevi, ''İran tehlike hissederse, çıkarlarını korumak için siyasi ve diğer tüm araçlardan istifade edecek'' diye konuştu.

İran'ın petrol ihracatını da yaptırımlar listesine ekleme kararını uygulayacağını belirten ABD ve Avrupa ülkeleri, dünya piyasasının İran petrolüne bağımlılığını azaltmak için lobi faaliyetlerine devam edileceğini bildirmişti.

İranlı askeri ve siyasi yetkililer, petrol ihracatının engellenmesi durumunda dünya petrol ticaretinin yüzde 40 kadarının yapıldığı Hürmüz Boğazı'nı kapatacaklarını açıklamışlardı.

 

-Hatibi Körfez'deki komşuları uyardı

İran, Körfez'deki komşularını, uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya olan İran ham petrolünün yerine üretim yapmaları halinde bunun sonuçlarına katlanacağı uyarısında bulundu.

İran'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) temsilcisi Muhammed Ali Hatibi, komşu ülkelerin İran ham petrolünün yerine petrol üretimini artırması halinde bu davranışı "dostça bir davranış olarak kabul etmeyeceğini" belirtti.

Hatibi, İran'da yayımlanan Şark gazetesine yaptığı açıklamada, "Körfez ülkelerinin İran petrolünü ikame etmesi halinde, Hürmüz Boğazı da dahil bölgede olacakların baş sorumlusu durumuna düşeceğini" söyledi.

İranlı yetkili, "Arap komşularımız Amerikalı ve Avrupalı maceracılarla işbirliği yapmamalı" dedi.

Dünyanın bir numaralı petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın Petrol Bakanı Ali El Neymi, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatması halinde artan talebi karşılayabileceğini bildirmişti.

ABD, nükleer programı nedeniyle İran'a petrol ambargosu uygulama kararı almıştı. İran, buna karşılık Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidinde bulunmuştu.

Dünyadaki günlük petrol tankeri trafiğinin üçte biri Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor.