Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılara kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un not indirimini gözardı etmeleri çağrısında bulunan Avrupalı liderler bu hafta yeni maliye düzenlemelerini uygulamak ve Yunanistan'ın borç yükünü azaltması için çabalayacak.

Yunanistan'ın tahvil swapları anlaşmasında yatırımcıların yazacakları zarar oranı üzerinde anlaşma yaşamalarından ötürü durdurulan görüşmeler 18 Ocak'ta yeniden başlayacak. Tahvil swapları anlaşmalarındaki sıkıntılar, ülkenin temerrüt riskini de artırıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Avrupa Merkez Bankası'nın hükümetlere "yeni bütçe yasaları"nın sulandırılmaması çağrısı yapmasının ardından bu  hafta görüşecek.

Görüşmeler ve bu haftaki Fransız ve İspanyol tahvil ihaleleri, yatırımcı beklentisi tarafında ülkeleri, S&P'nin 9 Avrupa ülkesinin not indirim kararından daha çok zorlayabilir. Daha önceki deneyimlere bakıldığında, not indirimlerinin etkisi sınırlı da olabilir. JP MOrgan Chase&Co.'nun araştırması, 1998 ile ABD'nin notunun indirildiği geçtiğimiz Ağustos arasındaki dönemde notu indirilmiş olan 9 Avrupa ülkesinin 10 yıllık tahvil faizlerinin bir sonraki haftada yalnızca 2 baz puanlık artış gördüğünü gösteriyor.

Londra'daki Morgan Stanley'nin baş küresel ekonomisti Joachim Fels, temel öğeler olmalarından ötürü bütçe yasalarının sıkılaştırılmasına yönelik çalışmalar ve Yunanistan'ın borç oranının daha "sürdürülebilir" seviyeye çekilmesi konularına, not değişikliklerinden daha çok odaklanılması gerektiğini savundu.

Yatırımcılar geçtiğimiz haftaki not indirimlerine henüz büyük bir tepki vermedi. 13 Ocak'taki kredi notu açıklamasının ardından Fransa'nın 10 yıllık tahvilinin getirisi 3 baz puan artışla yüzde 3.055'e; İtalya'nınki ise 1 baz puan artışla yüzde 6.596 seviyesine yükseldi.