Noda: Japonya'nın borç yükü kritik önemde
Japonya Başbakanı Noda, Japonya'nın borç yükünün kontrol altına alınmasının kritik önemde olduğunu söyledi
Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s'un (S&P) Fransa, Avusturya ve diğer yedi Avrupa ülkesinin notunu düşürmesinin ardından, ülkesinin, dünyanın en büyük miktarına ulaşan borç yükünü kontrol altına almasının kritik hale geldiğini söyledi.
TV Tokyo Holdings Corp.'un 14 Ocak'tki programına değerlendiremlerde bulunan Noda, "Avrupa'nın mali durumu, nehrin diğer yakasında yanmakta olan bir ev değil" dedi ve "Büyük bir kriz anlayışına sahip olmamız gerek" değerlendirmesinde bulundu.
Noda, artan borcu önlemek için, 2015 yılına kadar, yüzde 5 olan satış vergisini ikiye katlama kararına destek sağlama amacıyla geçen hafta kabinesinde değişikliğe gitmişti. S&P Kasım ayında yaptığı açıklamada, Noda hükümetinin kamu borç yüküyle mücadelede ilerleme sağlayamadığını açıklamıştı. Bu açıklama, kredi derecelendirme kuruluşunun ülkenin notunu düşürmeye hazırlanıyor olabileceğini işaret ediyor.
Noda, geçen hafta yaptığı açıklamada, Japon hükümetinin, şu sıralar yüzde 1 seviyesinde seyreden borçlanma maliyetlerini, tahvil oranları yüzde 3'e kadar sürdürülebileceğini kaydetmişti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'na (OECD) göre, Japonya'da risk, 2013 yılında GSYH'nın yüzde 230'u seviyesine yaklaşacak borç yükü kontrol altına alınamazsa, devlet tahvillerinde faizlerin hızlı yükselmesi şeklinde görülüyor.
Londra'da Capital Economics Ltd.'nin japonya ekonomisti David Rea, "Tüketim vergisinin yüzde 10 seviyesine çıkarılması, kamu finansmanının sürdürülebilir hale getirilmesi için yeterli olmayacak" dedi ve "Daha büyük çaplı bir artış gerek, ancak muhalefetten ve hatta iktidar partisinin bir kısım üyesinden destek gelmeyecek olması nedeniyle, böyle bir artış ihtimali düşük" değerlendirmesinde bulundu.