Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Euro Bölgesi'nde ortak tahvil çıkarılmasına karşı olduğunu bir kez daha dile getirerek, Avrupa Merkez Bankası'nın son kredi mercii rolünü üstlenmesinin piyasaları kalıcı olarak yatıştırmayacağını söyledi.

Merkez Bankası'nın ülke tahvillerini finanse etmesinin, para basmanın modern yöntemi oldunu savunan Schaeuble, "eğer bunun yapmaya başlarsak, piyaalar bir süreliğine sakinleşir. Ancak sonra uzun vadede euronun istikrarlı bir para birimi olmadığıı fark etmeye başlarlar" dedi.

Euro Bölgesi'nde ülke tahvillerini ortak olarak satmanın, borç krizinin çözümü olmayacağını söyleyen Schaeuble, bunun hükümetleri sorumlu olmayacakları borçlarını artırmalarına neden olacağını savundu.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un Fransa ve Avusturya'nın AAA olan notunu, borç krizini çözme konusunda "yetersiz" politika hamleleri yapıldığı gerekçesiyle AA+'ya indirmesinin ardından, Euro Bölgesi'nin tek istikrarlı AAA notuna sahip ülkesi olarak Almanya kaldı. Almanya ve Fransa, 2009'un sonlarında Yunanistan'da patlayan ve şimdi de İspanya ve İtalya'yı tehdit eden borç krizinin çözümü için daha sıkı bütçe kuralları uygulanması yönünde baskı yapıyor.

Schaeuble, ortak Euro Bölgesi tahvilleri ve AMB'nin ülke borçlarını finanse etmesine gönderme yaparak, "sorunu biz değil, ülkeler çözecek. Bunu da borçlarını azaltarak yapacaklar. Biz ancak bunun yapılma hızını görüşebiliriz" dedi.