Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa Hazinesi, kredi notunun zirve seviye olan "AAA"dan düşürülmesinin ardından çıktığı ilk borçlanma ihalelerinde toplam 8.59 milyar euroluk (10.9 milyar dolarlık) bono sattı. İhalelerde borçlanma maliyetleri, bir hafta önceki seviyelere göre geriledi.

Fransa Hazinesi, 4.503 milyar euro tutarındaki 12 hafta vadeli bonoyu yüzde 0.165 faizle sattı. Geçen Pazartesi yapılan 13 hafta vadeli bono ihalesinde faiz yüzde 0.167 seviyesinde gerçekleşmişti. Hazine, 2.192 milyar euroluk 25 hafta vadeli bonoyu yüzde 0.281 faizle sattı. Geçen haftaki benzer vadeli ihalede faiz yüzde 0.286 seviyesindeydi. Fransa'nın, 51 hafta vadeli ihalesinde ise borçlanma maliyeti yüzde 0.454'ten yüzde 0.406'ya indi.

İhalelere toplam 17 milyar 30 milon euro teklif gelirken, Hazine'nin toplam 8.7 milyar euroluk satış yapması bekleniyordu.

Londra'da RBC Capital Markets faiz strateji müdürü Peter Schaffrik, "Fransa konusunda beklentim fazla aşağı değil" dedi ve "Eğer çok sıkı kredi notu kuralları olan bir yatırımcı değilseniz, Fransa tahvillerinin satışı için bir ihtiyaç görmüyorum. Euro Bölgesi'nde halen çok sorun var, ancak politika yapıcılardan doğru yönde atılmış bazı adımlar da görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Cuma akşamı, Fransa'nın "AAA" olan kredi notunu "AA+"ya düşürmüş ve diğer sekiz Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunda indirime gitmişti.