Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasaları, Fransa'da borçlanma maliyetlerinin düşmesi ve Çin'de  ekonomik büyümenin iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesinin para politikasının gevşetilmesi beklentisini güçlendirmesi ile birlikte alıcılı seyrediyor. Bu gelişmeler sonucu, Asya hisse senetleti dünkü kayıplarını geri alırken, metaller ve Güney Kore para birimi won değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, dünkü yüzde 1.1'lik kaybın ardından bugün Tokyo saati ile 13:59'da yüzde 1.2 yukarıda seyrediyordu. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.9 yükselişle son iki ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Kore wonu 16 önemli para birimi karşısında yükseldi. Euro yüzde 0.5 değer kazandı. Bakır yüzde 1.3'lük bir çıkış göstererek Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine geldi. Soya fsülyesi ve mısır, Güney Amerika'daki kuraklığın arz sıkıntısı yaratabileceği endişesiyle son bir haftada ilk kez yükseldi.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'de gayrı safi iç hasıla (GSYH)  geçen yılın dördüncü çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.9 yükseldi. Fransa dün 1.895 milyar euro tutarında 1 yıl vadeli borçlanma kağıdını yüzde 0.406 faizle sattı. Benzer vadeli önceki ihalede faiz yüzde 0.454 seviyesinde gerçekleşmişti. Bu, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s'un (S&P) geçen hafta ülkenin AAA olan kredi notunu düşürmesinin ardından yapılan ilk borçlanma ihalesiydi.

Sydney'de Russell Investment Group Asya Pasifik Bölgesi şef yatırım stratejisti Andrew Pease, "Çin'de şu sıralar daha fazla politika gevşemesi yönünde bir eğilim var" dedi ve "Çin'in üst düzey yöneticilerinin Avrupa'nın görünümünden çok ama çok endişeli olduklarını işitiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.