Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, yatırımcıların Standard&Poor's'un Euro Bölgesi ülkelerinde yaptığı not indirimini büyük oranda fiyatladığını söyledi ve kredi derecelendirme kuruluşlarının önemini sorguladı.

Dün Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu'na yaptığı konuşmasında "Hiçbir zaman kredi notlarıyla ilgili yorum yapmayacağım, ancak bu notların yatırımcılar ve piyasa için ne derece önemli olduğunun da sorulması gerekiyor" ifadelerini kullanan AMB Başkanı, piyasaların bu durumu önceden görüp, fiyatlamış olduğunu belirtti. Draghi, "kredi notları olmadan hareket etmeyi ya da en azından reyting kuruluşlarına çok fazla bağlı kalmadan kredibiliteyi değerlendirmeyi öğrenmeliyiz" dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's 13 Ocak'ta aralarında Fransa ve Avusturya'nın da yer aldığı 9 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunu düşürdü. Böyle Euro Bölgesi'nde istikrarlı bir AAA notuna sahip tek ülke olarak Almanya kalmış oldu. Tıpkı S&P'nin Ağustos'ta ABD'nin kredi notunu indirdiği zaman ABD Hazine tahvillerinde görülen rallide olduğu gibi, bu kez de yatırımcılar Avrupa'daki indirimlere çok fazla umursamadı ve bunu da Fransa'nın dün düzenlediği tahvil ihalesinde borçlanma maliyetlerinin düşmesiyle piyasaya yansıtmış oldu.

Fransa, Pazartesi günü düzenlediği 1 yıllık tahvil ihalesinde yüzde 0.406 maliyetle 1.895 milyar euro borçlandı. Borçlanma maliyeti, 9 Ocak'taki ihalede yüzde 0.454 seviyesindeydi. Fransız Hazinesi, 3 ve 6 aylık kağıtlar da dahil olduğunda toplamda 8.59 milyar euro değerinde bono satışı gerçekleştirdi. Her iki kağıdın faizi de geriledi.