Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de ekonominin beklentinin üzerinde hızda büyüdüğünü gösteren verilerin, yavaşlamanın bölgenin ihracat görünümüne zarar vereceğine ilişkin endişeleri gevşetmesiyle Asya paraları güçlendi.

Resmi istatistik kurumundan gelen rakamlara göre, Asya'nın en büyük ekonomisinde GSYH yüzde 8.9 büyüme kaydederek, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini olan yüzde 8.7'nin üzerinde geldi. 10 çeyreğin en düşük hızına işaret eden büyüme, Çin'i para politikasını gevşetmeye teşvik edebilir. Henderson Global Investors Ltd.'a göre, bugünkü rakamlar bankaların munzam karşılık oranlarına indirim getirebilir. Asya paraları dün Fransa'nın tahvil ihalesinde borçlanma maliyetlerinin düşmesinin Avrupa'daki borç krizinin kötüleştiği endişelerini gevşetmesi üzerinde yukarıda açıldı.

Politika yapıcıların şimdi para politikasını gevşeterek büyümeyi desteklemek için daha fazla imkanı olduğunu belirten Henderson'ın Singapur'daki fon yöneticilerinden Caroline Maurer, Çin'den gelen taleplerin Asya için çok önemli olduğunun altını çizdi.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.6 değerlenerek 1,147.93 seviyesine çıktı ve bölge paralarındaki kazançlara öncülük etti. Filipin pezosu yüzde 0.4 güçlenerek 43.685'e ve Tayland bahtı yüzde 0.3 primle 31.84'e yükseldi. Yuan, GSYH rakamlarının öncesinde yüzde 0.10 değer kaybetmesinin ardından yüzde 0.05 oranında geri sıçramaya yaptı ve 6.3136 düzeyinden işlem gördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Standard&Poor's'un Fransa, Avusturya ve Avrupa Kurtarma Fonu'nun (EFSF) notunu indirmesine rağmen Avrupa Borsalarında görülen kazançları devam ettirerek yüzde 1 yükseldi. Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para birimin ABD doları karşısındaki hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.1 artış kaydetti.