Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'daki hisseler, ABD ve Almanya'dan gelen ekonomik verilerin beklentileri aşması ve petrol fiyatlarındaki kazançların etkisiyle değer kazandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi son 6 haftanın en yüksek kapanışına hazırlanıyor.

Satışlarının yüzde 75'ini ülke dışında kaydeden Japon fabrika otomasyon sistemleri üreticisi Fanuc Corp. yüzde 4.2 değerlerndi. Japonya'nın en büyük enerji şirketi Inpex Corp. yüzde 1.8 yükseldi. Avustralya'nın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisi BHP Billiton Ltd., petrol arama ve çıkarma harcamalarını artırma planlarını açıklamasının ardından yüzde 0.8 primlendi. Tokyo Electric Power Co. da elektrik fiyatlarını artıracaklarını duyurmalarının sonrasında yüzde 7.8 artış kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, gün içinde en azından 7 kez kazançlar ve kayıplar arasında yön değiştirmesinin ardından yüzde 0.2 kazançla 118.11 puana çıktı. Endekste yer alan 10 sektör grubunun 6'sı değerlendi. Asya Pasifik Endeksi dün yüzde 1.9 artışla 21 Aralık'tan bu yana en büyük sıçramasına işaret etmişti.

ABD ekonomisinin bazı kısımlarının Avrupa'daki gelişmelerden kendini izole etmiş olduğunu belirterek, bunun iyi bir durum olduğunu söyleyen Melbourne'deki Pengana Capital Ltd.'ın yatırım yöneticilerinden Tim Schroeders, hisse senetlerinin cazibesini koruduğunu, ancak kısa sürede çift haneli kazançlar beklemenin de gerçekçi olmadığını ifade etti.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1 artış kaydederken, Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 geriledi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1'in altında düşüş kaydetti; Güney Kore Kospi Endeksi'nde büyük bir değişiklik görülmedi. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 düştü.