Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de doğrudan yabancı yatırım Aralık ayında, küresel finansal kargaşanın şirketlerin harcama iştahını azaltması sonucu geriledi. Yabancı yatırımlar, böylelikle, iki ay üst üste düşüş gerçekleştirmiş oldu.

Denizaşırı ülkelerden Çin'e gelen yatırımlar Aralık ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.73 düşerek 12.24 milyar dolara geriledi. Tüm yıl için ise, yatırımlar yüzde 9.72 artarak rekor seviye olan 116 milyar dolara ulaştı. Doğrudan yabancı yatırım Kasım ayında yüzde 9.8 düşmüş ve 2009 yılından bu yana ilk kez düşüş göstermişti.

Çin, geçen ay, yabancı fonları çekmek için politikalarında bazı düzenlemeler yaptı ve bu yıl bazı sektörler üzerinde yük oluşturabilecek durumlarda değişikliğe gitti. Avrupa borç krizi ve ABD'de bu yıl büyümenin yavaşlayacağı yolundaki algılama da yatırımları sınırlayabilir. Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, bu ay, küresel gerilemenin ülkeden "büyük çaplı" sermaye çıkışlarına neden olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Hong Kong'da Mizuho Securities Asia Ltd.'nin Çin ekonomisti Shen Jianguang, "Yabancı yatırımlar güçlüklerle karşı karşıya ve bu yıl çok hızlı büyümeyecek" dedi ve "Bazı sektörler aşırı kapasite ile yüz yüze ve hizmet sektöründe ve hükümetin teşvik etmek istediği yenilenebilir enerji endüstrisinde yatırımların artması zaman alacak" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de Ticaret bakanlığı, 30 Aralık'ta yaptığı açıklamada, yabancı yatırım görünümünün bu yıl "iyimser olmadığını" kaydetti.