Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizi devam ederken küresel ekonomik toparlanmanın devam ettiğine yönelik sinyaller finansal aracı kuruluşları ve enerji şirketlerini yukarı taşıdı; Tokyo Borsası artış kaydetti. Nikkei 225 Endeksi 1 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Nomura Holdings Inc., Topix Endeksi'ndeki 33 sektör grubu arasında en çok primlenen finansal aracı kuruluşlar arasındak yükselişe öncülük etti. Japonya'nın en büyük petrol şirketi Inpex Corp., petrol fiyatlarının ikinci gününde de kazanç sağlaması üzerine yüzde 3 değerlendi. Fabrika otomasyon ekipmanı üreticisi Fanuc Corp., şirketin makine parçaları siparişlerinin artmasının ardından yüzde 4.3 arttı. Tokyo Electic Power Co. da elektrik fiyatlarında zam yapmasının ardından destek buldu.

Sabahki seanslarda kayıplar ve kazançlar arasında dalgalı seyir izleyen Nikkei 225 Endeksi günü yüzde 1.3 artışla 8,575.96 puanla kapamaya yöneldi. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1 kazançla 738.82 puana çıktı. Hisseler, dün ABD'den gelen ve imalatın ilerleme kaydettiğine işaret eden ve Almanya'da yatırımcı güveninin beklentileri aştığını gösteren verilerle desteklendi.

SMBC Nikko Securities Inc.'in Tokyo'daki hisse senetleri yöneticilerinden Hiroichi Nishi, küresel ekonomideki yavaşlamaya ilişkin endişelerin uzaklaşmaya başladığını söyledi.

Standard&Poor's 500 Endeks vadelileri, kredi derecelendirme kuurluşu Fitch Ratings'in Başkanı Edward Parket'ın Yunanistan'ın borçlarını ödeyemecek durumda olduğunu ve büyük ihtimalle Mart'taki itfayı yapamayacağını söylemesine rağmen, bugün yüzde 0.2 yukarıda seyrediyor.