Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ağustos 2011'de ABD'nin kredi notunu indirmiş olan kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un karar mekanizmasına ve değerlendirmelerini önemsememiş olan yatırımcılar, bu kez Avrupa'daki not indiriminde aynı senaryoyu tekrarlıyor.

New York'taki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin aralarında Fransa'nın da yer aldığı 9 Avrupa ülkesinin kredi notunu indirmesinin üzerinden daha 1 hafta bile geçmeden, 10 yıllık Fransız tahvillerinin getirisi yüzde 3.08 ile çok büyük değişiklik kaydetmeden seyrediyor ve ülkenin borçlanma maliyetleri bu haftanın başındaki tahvil ihalesinin ardından düştü. Kredi notu 2 kademe indirilerek A seviyesine düşürülmüş olan İspanya ise dünkü tahvil ihalesinde 1 ay öncekinin yarı maliyetinde borçlandı.

Aynı tepki, ABD'nin AAA notunu kaybettiğinin yalnızca 7 hafta sonrasında finansal piyasaların ABD hazine kağıtlarına yönelerek 10 yıllık tahvil faizlerini yüzde 1.6714 seviyesinden rekor düşüğe gerilettiği zaman da görülmüştü. Yatırımcı beklentileri, Avrupa Merkez Bankası'nın 2 faiz indirimi yapması ve bankacılık sistemini desteklemek için sınırsız kredi sunmasının ardından iyileşirken, S&P gelişmeler konusunda geride kalıyor olabilir.

"Reyting kuruluşları kağıda döküp kararını açıklayıncaya kadar, durumdan herkes haberdar oluyor ve piyasa daha hızlı hareket ederek, tüm gelişmeleri önceden fiyatlıyor" yorumunda bulunan New York'taki High Frequency Economics Ltd.'ın başekonomisti ve kurucusu Carl Weinberg, geçtiğimiz haftadan bu yana Avrupa'da ciddi bir soruna rastlanılmadığını söyledi.

S&P'nin 15 Avrupa ülkesine not uyarısı yapmasının 1 ay sonrasında kuruluş, 13 Ocak'ta bölgedeki politikaların mali krizi sonlandırmaya yeterli olmadığı gerekçesiyle 9 ülkenin kredi notunu düşürdü. Euro Bölgesi'nde şu anda AAA notuna sahip bir tek Almanya kaldı.