Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisini fiyat istikrarı ve tam istihdam hedeflerini tehdit eden riskleri izlemeye devam eden Fed yetkilileri, bu yıl daha fazla parasal genişleme yapılması ihtimaline kapılarını açık tutuyor.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, daha fazla teşvik seçeneğini masadan kaldırmamış olduğunu açıklarken, New York Fed Başkanı William C. Dudley de Fed'in büyümeyi daha fazla yapabilecek şeyi olup olmadığını değerlendirmenin doğru bir hareket olduğunu söyledi. Her iki Fed Başkanı da, ABD Merkez Bankası'nın Açık Piyasa Komitesi FOMC'un üyeleri arasında yer alıyor.

New York'taki Bank of America Merrill Lynch'in küresel ekonomik araştırmalar birimi eş başkanı Ethan Harris, Fed'in daha fazla parasal genişlemeci hamlelerde bulunmasına neden olacak gelişmeler arasında, ABD'nin GSYH'sında Avrupa kaynaklı oluşabilecek yavaşlama, ülkenin enflasyonunda beklentiden daha hızlı bir düşüş ve ABD'de istihdam büyümesinin bozulmasını saydı.

Fed'in önümüzdeki toplantısında bir hamlede bulunmasını beklemeyen Harris, işgücü piyasasının önemli bir rolü olduğunu belirtti. Harris, "istihdam büyümesinin konut piyasasına, batak para sorunu olan bankacılık sistemine ve en önemlisi tüketiciye yardımcı olmasından ötürü, istihdamda gerçek iyileşmelere bakıyorlar" dedi.

Fed Başkanı Ben Bernanke ve ekibi 24-25 Ocak'taki toplantılarının ardından son ekonomik tahminlerini yayınlayacak. Fed yetkilileri aynı zamanda ilk kez kendi politika faizi tahminlerini ve Fed'in 2.9 trilyon dolarlık bilanço tablosuna ilişkin beklentilerine ilişkin kalitatif bilgileri paylaşacak.