Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıl önce önde gelen gelişmiş ekonomileri tanımlamak üzere BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) nitelemesini ilk kullanan ve Goldman Sachs'ın ekonomisti Jim O'Neill, son 2 yılın en düşük hızına işaret etmesine rağmen, Çin'in dördüncü çeyrekteki büyüme oranının birçok analistin tahmin ettiğinden daha güçlü olduğunun altına çizerek, bunun Çin ekonomisinde "sert iniş" tahminleri yapanları şaşkına çevirdiğini söyledi.

Pekin'deki resmi istatistik kurumu dün Çin ekonomisinin dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 8.9 büyüdüğünü açıkladı. Bu oran, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini olan yüzde 8.7'yi ve Çin ekonomisi için "yumuşak iniş"e işaret edeceği söylenen yüzde 8'lik büyümenin üzerinde oldu.

Goldman Sachs Asset Management'ın yönetim kurulu başkanı O'Neill, Bloomberg Televizyonu'ndaki "InsideTrack" programında, kendisinin tahmin ettiği gibi, Çin'in bu onyılda yıllık yüzde 7.5 büyüme kaydetmiş olması hâlinde, ülkenin, küresel büyümeye dolar bazında ABD ve Avrupa'nın toplamından daha fazla katkı sağlamış olacağını belirtti.

Geçtiğimiz ay içinde BRIC ülkeleri ve diğer gelişmekte olan ekonomilere ilişkin tahminlerin de yer aldığı "Büyüme Haritası" isimli kitabını yayınlayan O'Neill, bu büyümenin dünya için çok önemli olduğunu belirterek, daha fazla parayı, daha fazla özgürlüğe tercih eden Çin modelinde demokrasi isteyen yeni ülkelerin ortaya çıkacağını söyledi.