Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de toptan eşya fiyatları Aralık ayında, Fed'in enflasyonun kontrol altına alındığı yolundaki değerlendirmesine paralel olarak, beklenenin aksine düştü.

Üretici fiyatları endeksi Aralık ayındaki yüzde 0.1 düşüş ile birlikte, son üç ayda iki kez geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, üretici fiyatları endeksinin Aralık ayında yüzde 0.1 artış göstermesi bekleniyordu. Volatil gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek üretici fiyatları endeksi ise hafif kamyon fiyatlarındaki artışın etkisi ile yüzde 0.3 yükseldi.

Emtia maliyetlerini azaltan ve alüminyum üreticisi Alcoa Inc. gibi şirketlerin karlarını olumsuz etkileyen talepteki yavaşlama, fiyat baskılarının azalabileceğini işaret ediyor. Daha düşük enflasyon ise Fed yetkililerine, eğer ekonomiyi desteklemeye ihtiyaç duyulursa, daha fazla politika adımı atma konusunda olanak sağlıyor.

Chester, Pennsylvania'da Moody’s Analytics Inc. kıdemli ekonomisti Ryan Sweet, "Fiyat baskıları ılımlı hale gelmeye devam edecek" dedi ve "Enflasyon Fed için acil bir endişe kaynağı değil" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan 74 ekonomistin tahminleri yüzde 0.3 düşüş ile yüzde 0.8 artış arasında gerçekleşti. Üretici fiyatları Kasım ayında yüzde 0.3 artmıştı.