Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de aralarında Bank of New York Mellon Corp.'un da yer aldığı finansal şirketlerin hayal kırıklığına uğratan kazanç rakamları New York Borsası'nı aşağı çekti.

Standard&Poor's 500 Endeksi, New York saati ile 09:31 itibariyle yüzde 0.1 düşüşle 1,291.98 puana geriledi. S&p 500 Endeksi 2012'de yüzde 2.9 kazanç ile 2003'ten bu yana en iyi yıl başlangıcını yaptı.

Bloomberg anketine katılan analistler, 11 çeyrek üst üste beklentilerin üzerinde kâr açıklamış olan S&P 500 şirketlerinin, 2011'in Eylül-Aralık döneminde hisse başına yüzde 4.6 kâr elde etmiş olmasını bekliyor.

Küresel hisse senetleri, IMF'nin kredi kaynaklarını 500 milyar dolar artıracağının konuşulması üzerine değer kazandı. Mali krizdeki Yunanistan'ın kreditörler komitesinin hedge fonu yöneticilerinden Bruce Richards da, Yunanistan'ın, kreditörleri ile ellerinde tuttukları her 1 euroluk hazine kağıdı için, piyasa değeri üzerinden  nakit ve menkul kıymetler vererek, 32 centlik ödeme yapılması konusunda anlaşmaya yaklaştığını söyledi.

ABD endeks vadelileri, Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan ve Aralık ayında beklenmedik düşüşe işaret eden toptan satış fiyatlarının ardından önceki kazançlarına tutundu. Toptan satış fiyatlarındaki değişim, enflasyonun kontrol altında olduğunu söyleyen Fed'in değerlendirmeleriyle de uyumlu oldu. ABD'de sanayi üretimi de Aralık ayında şirket ekipmanı, otomobil ve inşaat malzemeleri taleplerindeki kazançların etkisiyle Aralık'ta geri sıçradı.