Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF'nin kaynaklarını 500 milyar dolar kadar artıracağına dair haberler piyasalara yansıdı. Dünya Bankası'nın büyüme tahminlerini indirmesi de bugün ekonomide öne çıkan haberlerdendi.

Dünya Bankası'nın ''Küresel Ekonomik Görünüm Raporu-2012''ye göre, küresel gayri safi yurt içi hasılanın 2012 yılında yavaşlayarak yüzde 2,5, 2013 yılında ise yüzde 3,1 büyüyecek. Banka Haziran 2011'de yayımladığı tahminlerinde küresel ekonominin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3,6 büyüyeceği tahmininde bulunmuştu.
IMF'nin ise ağırlaşan Euro Bölgesi borç krizine karşı küresel ekonomiyi korumak için kredi kaynaklarını en az 500 milyar dolar artırmayı değerlendirdiği belirtildi.
 
Öte yandan Portekiz bugün 3 ayrı tahvil ihalesinde toplam 2.5 milyar euro satış gerçekleştirdi. Birçok Avrupa Borsası özellikle IMF kaynaklı haberin etkisiyle günü alımlarla tamamladı. Euro dolar karşısında yüzde 1 değer kazancıyla 1.286 seviyesine çıktı.

ABD BORSALARI OLUMLU VERİLERDEN DESTEK BULUYOR

ABD borsaları konut üreticileri güven endeksinin Ocak ayında tahminlerden daha fazla yükselmesi ve Goldman Sachs'in bilanço rakamlarının açıklanmasıyla yükseldi.

S&P 500 endeksi yerel saatle 1:09'da yüzde 0.8 artarak 1,303.47 puan oldu. Dow Jones ise yüzde 0.6 arttı ve 12,556.39 puan oldu.

ALTIN GERİLEDİ, PETROL DALGALANDI

Dünya Bankası'ndan gelen haberin altın talebini düşürmesiyle metal 5 haftanın zirvesinden düşüşe geçti. Şubat teslim metal Comex'te yüzde 0.5 düştü ve 1,647.80 dolara geriledi.

Petrol fiyatları ABD'de sanayi üretiminin Aralık'ta yükseldiğini gösteren verilerin ardından dlagalı seyir izledi. Şubat teslim petrol 4 sent yükselerek 100.75 dolardan işlem gördü. Bakır ise ABD'den gelen bu verilerle yükselişini sürdürdü.

İMKB'DEKİ YÜKSELİŞ SÜRDÜ

Türkiye'de olumlu momentum sürdü. İMKB 100 Endeksi günü artışla tamamladı. Endeks, 54 bin puanın üzerine çıktı. Türk Lirası ise dolar karşısında değerlendi. Dolar/TL kuru 1.8373 seviyesine indi.

Finans Yatırım'dan Berna Özdemir Bloomberg HT'ye İMKB'nin son dönemdeki poztif ayrışmasının nedeni olarak, Merkez Bankası'nı gösterdi. Özdemir,  "Teknik sebepler de var ama Merkez Bankası'nın öngörülebilirliği arttırması piyasaları olumlu etkiledi. Özellikle son 10 gündür 5.75 faizli 1 haftalık repo ihaleleri bankaların fonlama maliyetlerini düşürme açısından da olumlu algı yaratıyor ve bankacılık hisselerine alım getiriyor" dedi.

Özdemir, gelişmekte olan ülkelere ilginin canlı olmasının da Türkiye'nin revaçta kalmasını sağladığını söyledi.