Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İran Ahlak Polisi tüm ülke çapında Mattel Inc'in Barbie bebeklerinin satan oyuncakçılara karşın baskın düzenliyor. Reuters'ın haberine göre İran, Batının kültürüne karşı açtığı "düşük yoğunluklu savaş"ta son hedef olarak Barbie'yi seçti.

Tahran'ın kuzeyindeki bir oyuncakçının ifadesine göre yaklaşık üç hafta önce dükkana gelen bir ahlak polisi tüm Barbieleri yok etmelerini isterken 38 yaşındaki İranlı anne Ferahnaz"Kızım Barbie ile oynamayı tercih ediyor. Çünkü Dara ve Sara'yı çok çirkin ve şişman buluyor." dedi.

İran'ın Barbie ve Ken'i olan Sara ve Dara'yı satmaları için oyuncakçılara baskı uygulanıyor. Dara ve Sara yerel giysileri tombik vucut hatları ve kara gözleri ile Barbie ve Ken'in tam karşısında duruyor. Başı kapalı Sara, İran'in istediği gibi tam tesettür içinde.

Washington Post'a göre Barbie İran'da ilk 1996'da "kültürel ve toplumsal yıkıma yol açmak" gerekçesinden alenen suçlandı. Bununla beraber birçok oyuncakçının çocuklar arasında bu kadar popüler olan Barbie'yi satmaktan vazgeçmemesi ile birlikte oyuncak karaBorsaya düştü. Tahranlı bir oyuncakçı "Tezgah altından Barbie'yi satarken vitrine Sara ve Dara'yı koyuyoruz ki ahlak polisi sadece bu nevi oyuncaklar sattığımızı sansın." itirafında bulundu.

Bunun yanında Masoumeh Rahimi gibi oyuncağı "ahlaksız" bularak "Amerikan saldırısından çok daha tehlikeli" olduğu gerekçesiyle kurala uyan oyuncakçılar da mevcut.