Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Avrupa'daki borç krizinin çözümü için kredi kaynaklarını artırabileceğini söylemesi ve ABD'de inşaatçılar arasındaki güvenin beklentinin üzerinde gelmesi üzerine Tokyo Borsası yükseldi. Nikkei 225 Endeksi, son 1 ayın en yüksek seviyesinden kapandı.

Satışlarının yüzde 70'ini deniz aşırı ülkelerde kaydeden tüketici elektronikleri üreticisi Sony Corp. yüzde 1.7 primlendi. Yarı iletken madde üreticisi Sumco Corp., Avrupa'nın en büyük çipli ekipman üreticisinin daha yüksek sipariş tahmininde bulunmasının ardından Nikkei 225'nin en çok kazananı oldu. Çin'deki inşaat sektörünün hızlı yükselişinden yararlanmış olan Hitachi Construction Machinery Co., Çinli bankaların sermaye gereksinimlerinin gevşetilebileceğinin speküle edilmesinin etkisiyle yüzde 2.8 değer kazandı.

Nikkei 225 Endeks yüzde 1 kazançla 8,639.68 puana çıktı ve 12 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.8 artışla 740.68 puana yükseldi. Topix'te düşüş kaydeden her 2 hisseye karşılık 3 hisse değerlendi.

Dünya genelinde yatırımcıların risk konusunu bir kez daha gözden geçirdiğini belirten Tokyo'da Resona Bank Ltd.'ın baş fon yöneticisi Koji Toda, ABD'den gelen ekonomik verilerin güçlü olduğunu ve Avrupa'nın da hemen kaosa sürüklenecek gibi görünmediğini söyledi.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri bugün yüzde 0.1 yukarıda seyrediyor. S&P 500 Endeksi dün ABD'de inşaatçılar arasında güvenin Ocak ayında 2007'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından günü yüzde 1.1 artıda kapamıştı.