Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de inşaatçılar arasındaki güvenin beklentileri aşmasının ardından ve Çin'in büyümeyi desteklemek üzere kredi kontrollerini gevşeteceğine yönelik sinyallerin etkisiyle gelişen piyasa hisseleri değerlendi; gösterge endeks 2 ayın en yükseğinin üzerine taşıdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 kazançla 988.11 puana yükselerek 8 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Hang Seng Çin Şirketleri Endeksi ve Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1.1'er, Hindistan'ın BSE Hindistan Sensitive Endeksi (Sensex) yüzde 0.9 primlendi.

Ekonominin soğumasıyla Çin, ülkenin en büyük 5 bankasının ilk çeyrek kredilerini artırmalarına izin verirken, sermaye zorunluluklarının gevşetilmesine yönelik planları da gözden geçiriyor. ABD'de dün açıklanan bir rapora göre, ülkede inşaatçıların güveni Ocak ayında 2007'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Uluslararası Para Fonu IMF de küresel ekonomiyi, Avrupa'daki borç krizinden korumak için kredi kaynaklarını 500 milyar artırmayı planlıyor.

Piyasaların, olumlu ekonomik verilerin etkisiyle toparlanmayı sürdürdüğünü, Çin hükümetinin de daha fazla teşvik hamlesinde bulunabileceğine yönelik beklentilerin bulunduğunu belirten BNP Paribas Asset Management Co.'nun Seul'daki fon yöneticilerinden Chu Moon Sung, daha önceden daha korumacı ve konservatif pozisyonda olan bazı yatırımcıların, bu tutumlarını gevşetmeye başladığını söyledi.

2011'de yüzde 20 düşüş kaydetmiş olan MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, bu yıl yüzde 7.7 kazançla, yüzde 3.2 yükselmiş olan MSCI Dünya Endeksi'ni solladı. Gelişen piyasalar, tahmini kazançlarının 9.9 katından fiyatlanıyor.