Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiliz Financial Times'ın Morgan Stanley'nin analistlerinin raporuna dayandırdığı haberine göre, Avrupa Merkez Bankası'nın Aralık'ta başlattığı 3 yıllık sınırsız fonlama mekanizmasını en çok, başta UniCredit olmak olmak üzere, İtalyan bankaları kullandı.

İtalyan bankalarının Avrupa Merkez Bankası'nın likidite operasyonunda kullandığı toplam kredi miktarı 50 milyar euroyu buldu. Morgan Stanley'nin rakamlarına göre İtalya'nın en büyük bankası UniCredit 12.5 milyar euro ile rekor seviyede kredi kullanımına işaret ederken, hemen ardından 12 milyar euro ile Intesa Sanpaolo ve 10 milyar euro ile yine bir İtalyan bankası olan Monte dei Paschi di Siena geldi.

Morgan Stanley'nin raporunda görülen rakamlar, Euro Bölgesi'ndeki bankaların, acil durum mekanizmalarına bağımlılığının altını çiziyor. Çevre ekonomilerdeki bankalar, yatırımcıların, güvenilir tahvil çıkaran bazı kuruluşlar haricindeki şirketlerin varlıklarından uzaklaşmasıyla, aylardır ticari fonlama piyasalarına giriş yapamıyor.

İtalyan bankalarının dışında AMB'nin 3 yıllık sınırsız kredi mekanizmasından önemli miktarlarda yararlanan diğer bankalar arasında ise 5 milyar dolar ile Royal Bank of Scotland ve İspanyol bankaları bulunuyor. Hollanda'daki alt kuruluşu vasıtasıyla kredi alan RBS, böylece 2012'de gerejecek toplam fonlama ihtiyacının yüzde 25'ini garantilerken, toplamda 50 milyar euroluk kredi kullanan İtalyan bankaları da 2012'deki toplam fonlama ihtiyacının yüzde 90'ını karşılamış gibi görünüyor.

AMB'nin kredilerine destek verenler, bu mekanizmanın, hükümetlere ve şirketlere yeniden kredi vermeye başlayan Euro Bölgesi'ndeki bankaların, işlemeye devam etmesine yardımcı olduğuna inanıyor.Morgan Stanley'nin raporunun yazarlarından Huw van Steenis, piyasanın, bu mekanizmanın, kredi sıkılaştırılmasının önlenmesine katkısını azımsadığını söyledi.

Aralık ayındaki operasyonda 500 bankanın, toplamda 489 milyar euro kredi kullanmasının ardından, bu para hemen işlerin yürümesi için kullanıldu ve AMB'nin acil durum mevduatları yılın ilk günlerinde 450 milyar eurodan, şimdi 395 milyar euroya geriledi.

İspanyol bankaları da toplamda 25 milyar euroluk kredi kullandı. Fransız ve Alman bankalarının aldığı kredi miktarı ise bilinmiyor; ancak İtalyan bankalarını aştıkları da düşünülmüyor.