Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar son işlem gününde ABD'den gelen verilerin yanı sıra kar rakamları ve Avrupa'daki haber akışını fiyatladı. Yunanistan ile özel sektör temsilcileri arasında ön anlaşmaya varılması günün öne çıkan haberlerindendi. Ülkenin borç  yapılandırma görüşmelerinde özel sektör kaybının %65-70 olacağı ve görüşmelerin hafta sonunda da devam edeceği bildirildi. ABD'de 2. el konut satışlarının Aralık'ta 4.61 milyonla beklentinin altında arttığı görüldü.

Avrupa Borsaları bugün ABD'den gelen verinin de etkisiyle günü satışlarla tamamladı. Ancak borsalar euro bölgesindeki krizin çevreleneceği beklentisi ve ABD ekonomisindeki toparlanmayla haftalık bazda yükseldi.

Stoxx 600 endeksi bu hafta yüzde 2.7 değerlenerek 255.85 puana çıktı.

Borsalardaki düşüşün etkisiyle euro da dolar karşısında 2 günün zirvesinden düşüşe geçti. Para birimi yüzde 0.3 düşerek 1.2936 dolar seviyesine indi.

Akıllı Para programında Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtlayan ING Bank Döviz masası müdürü Burçin Metin, Yunanistan'daki anlaşma haberine rağmen piyasalardaki düşüşe neden olarak, "Piyasa zaten 3-4 gündür olumlu haberi fiyatlıyor. Olumlu haber akışı var. Ne zaman ki kesin anlaşma haberi gelir, piyasa bunu o zaman olumlu fiyatlayacaktır" açıklamasını yaptı.

ABD BORSALARI KAR RAKAMLARIYLA TOPARLANIYOR

ABD borsaları ise karışık seyirini sürdürüyor. Erken saatlerde satışların görüldüğü borsalar daha sonra şirketlerin beklenenden daha iyi kar açıklamasıyla yükselişe geçti.

IBM, Microsoft ve Intel hisseleri kar rakamlarının beklenenden iyi gelmesiyle en az yüzde 2 oranında yükseldi. Google ise karının tahminlerden düşük gelmesiyle yüzde 8.4 değer yitirdi.

S&P 500 Endeksi yerel saatle 1:52'de yüzde 0.2 düşerek 1,312.54 puan olurken Dow ise 66.03 puan artarak 12,690.01 puan oldu.

GÜMÜŞ ZİRVEDE, ALTIN YÜKSELİYOR

Gün boyu yükseliş ve düşüşler arasında gelen altın yeniden yükselişe geçti. Gümüş de 5 haftanın zirve seviyesine çıktı. Şubat teslim altının onsu Comex'te 1,665 dolara kadar yükseldi. Mart teslim gümüş kontratı ise yüzde 2.2'lik sert yükselişle 31.29 dolar/ons oldu.

Çin'de imalat sanayinin daralmasıyla petrol ve bakır fiyatları geriledi. Şubat teslim petrol yüzde 1.8 düşerek 98.60 dolara indi. Mart teslim bakır kontratı yüzde 1.3 oranında düşerek 3.768 dolar/lb oldu.

"İMKB'DE SOLUKLANMA İHTİMALİ VAR"

İMKB 100 Endeksi ise bugün global piyasalardan ayrıştı ve günü hafif yükselişle tamamladı. Finans Yatırım'dan Serhan Yenigün Bloomberg HT'ye "Bugün İMKB'de sınırlı yükseliş vardı ama 10 Ocak'tan beri İMKB'de ralli var. Özellikle bazı endeks kağıtlarında hafta sonu riski almak istemeyen yatırımcıların, hem de kısa sürede elde edilen karları realize etmek isteyen yatırımcıların ufak çaplı satışı vardı" dedi. Yenigün, endekste soluklanma ihtimalinin giderek arttığını da vurguladı.

Güne TL karşısında 1.8250 seviyelerinde başlayan dolar, 1.83 seviyesinde kapanarak sınırlı yükseliş kaydetti. Kurumsal alımların geldiğini ancak hala TL lehine eğilimin sürebileceğini söyleyen Yenigün, "Fakat dolarda kısa sürede kalıcı düşüşün olması zor" ifadesini kullandı.

Gelecek hafta piyasalarda Avrupa'yla ilgili gündemin yanı sıra, Yunanistan, ECOFIN toplantısı ve AB Liderler Zirvesi takip edilecek.