Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un da katıldığı görüşmelerde Yunanistan'a tahsis edilecek 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketi için gerekli ek şartlar ve tasarruf önlemlerinin uygulaması konuları görüşülüyor.

Troyka heyetinin gündeminde 13. ve 14. maaşların kaldırılması, asgari ücretin aşağı çekilmesi, kapalı mesleklerin serbestleştirilmesi ve özelleştirmeler gibi konuların bulunduğu belirtiliyor.

Ocak ayı sonuna kadar troyka ile anlaşmaya varılması ve 89 milyar Euronun Yunanistan'a gelmesi hedefleniyor. Bu miktarın bir bölümü borç takası görüşmelerinin sonunda imzalanması düşünülen PSI (özel sektör katılımı) anlaşması için kullanılacak, diğer bölümü ise bankalara aktarılacak.

-PSI görüşmelerinde ilerleme kaydedildi-

AB ve IMF tarafından ülkeye tahsis edilecek ikinci kurtarma paketi için, tamamlanması ''önkoşul'' olarak gösterilen, Yunanistan'ın borçlarının 100 milyar euro kadar azaltılması amacıyla özel sektör kreditörleri ile yürüttüğü tahvil takasını içeren PSI planı üzerinde de görüşmeler sürüyor.

Başbakan Lukas Papadimos ile Bakan Venizelos, IFF eşbaşkanları Charles Dallara ve Jean Lemierre ile iki ayrı görüşme gerçekleştirdi. Toplantılarda telekonferans aracılığıyla euro bölgesi yetkilileri ile de görüşüldü.

Görüşmelerin 23 Ocak Pazartesi günü Brüksel'de yapılacak euro bölgesi finans bakanları toplantısına kadar anlaşmayla tamamlanması bekleniyor.

Hükümet kaynakları PSI görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğini ve kısa sürede sonuçlanacağını umut ettiklerini belirtti.

Banka yetkililerinin verdiği bilgiye göre, yüzde 3.5 faizli yeni tahvillerle Yunan borcunun üzerinde yapılacak haircut'ın yüzde 65'e varması bekleniyor.

Yeni tahvillerin vadesinin 30 yıl ve geri ödemesiz, dönemin ise 10 yıl olacağı, kuponların kademeli olarak artan bir yapı ile faiz oranının yüzde 4'e kadar çıkacağı belirtiliyor.

20 Mart'ta 14,5 milyar euroluk tahvil itfası gerçekleştireceği için yeni bir temerrüt tehdidi ile karşı karşıya kalacak Yunanistan için PSI anlaşması büyük önem taşıyor.

Görüşmeler geçen hafta cuma günü kesilmiş, çarşamba günü IIF'nin yeni tahvillerin faiz oranını da içeren bir dizi yeni teklifle gelmesi sonucu yeniden başlamıştı.