Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar ve birbirlerinden uzak duran Avrupalı bankalar, donan fonlama piyasalarından kendilerini korumak için, önümüzdeki ay bir kez daha Avrupa Merkez Bankası'nın sınırsız kredilerine, tıpkı Aralık'taki gibi rekor talepte bulunabilir.

AMb geçtiğimiz ay bankalara 3 yıllık 489 milyar euro değerinde kredi kullandırdı. Aralıktaki likidite operasyonun etkisinin azalmasıyla, analistler 29 Şubat'ta yapılacak olan ikinci ihaledede de talebin aynı derecede yüksek olacağını ve krediler için teminat gösterilebilecek varlık cinslerinin genişletileceğini düşünüyor.

Şubat ayındaki ikinci 3 yıllık Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu'nun oldukça büyük olmasının beklendiğini belirten William Porter'ın denetimindeki Credit Suisse Group AG analistleri, son likidite operasyonunun, tüm bankaların kolaylıkla kullanabileceği hâle getirdiğini söyledi.

Teminatsız banka tahvilleri piyasasının ve ABD para piyasalarına girişin donmasının ardından AMB, kredi sıkışıklığını önlemek için bankacılık sistemini ucuz paraya boğuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de aralarında yer aldığı politikasılar bankaların yüzde 1 faizle bu kredilerden yararlanarak, yüksek getirili güney Avrupa tahvillerine yatırmasını istiyor. Bu hamlenin bölgedeki borçlanma maliyetlerini de düşürmesi hedefleniyor.

AMB, bu yıl 765 milyar dolarlık borcu finanse finanse etmesi gereken ve yatırımcıların tahvillerini satın almaktan uzak durduğu Avrupa'daki bankalara sınırsız kredi imkanı tanıyor.