Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel büyümeyi tehdit eden Avrupa'daki borç krizinin kontrol altına alınıp alınamayacağını anlamak için yatırımcılar gözlerini Yunanistan'daki borç takası görüşmelerine çevirdi, ABD endeks vadelileri artış kaydetti.

Blackberry telefonlarının üreticisi Research in Motion Ltd., yeni yönetim ekibini açıklamasının ardından seans öncesi işlemlerde yüzde 4.4 oranında ralli yaptı. İtalya'nın Toskana sahilinde batan Costa Concordia gemisinin sahibi Carnival Corp. yüzde 2.5 düştü.

Mart teslimatlı S&P 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.1'in altında yükselerek yüzde 1,311.5 puana çıktı. Endeks vadelileri daha erken saatlerde yüzde 0.4 düşmüştü.
Dow Jones Vadeli Kontratları yüzde 0.1 kazançla 12,761 puana yükseldi.

S&P 500 Endeksi, beklentinin üzerinde gelen ekonomik veriler ve şirket kazançlarının Amerikan ekonomisindeki büyümeye duyulan güveni desteklemesiyle son 3 haftayı artıda tamamlayarak, Ekim'den bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti.

Yunanistan'ın borç takası görüşmelerinde ikinci haftaya girilirlen, Avrupa Birliği Maliye Bakanları bugün Brüksel'de borç krizinin çözümü için uzun vadeli bir plan ve daha sıkı mali kurallar uygulanması konularını görüşmek üzere bir araya gelecek.

Yunanistan'ın özel sektör kreditörlerini temsil eden IIF'nin başkanı Charles Dallara, tahvil sahiplerinin borç takası anlaşmalarında maksimum tekliflerini verdiğini, artık kararı vermenin Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF'ye kaldığını söyledi.

ABD hisseleri Ocak ayında 1997'den bu yana en büyük rallisini gerçekleştirerek, koruma arayan alıcıların azalmasıyla opsiyon fiyatlarında sert düşüşe sebep oldu. Korku Endeksi olarak da bilinen volatilite endeksi VIX, S&P 500'ün 2011'in en düşüğünü kaydettiği 3 Ekim'den bu yana yüzde 60 düşüşle 18.28 puana geriledi.