Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde bankaların birbirlerine borç vermelerindeki isteksizliği gösteren ölçüm, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bölge finans sistemine ucuz nakit pompalaması ile birlikte son 2.5 yılın en düşük seviyesine indi.

Borçlanma gösterge faizi ile gecelik endeks swapları arasındaki farkı gösteren, Euribor-OIS farkı, Londra saati ile 12:35'te 82 baz puana geriledi ve 31 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Bu fark 20 OCak'ta 85 baz puan seviyesindeydi.

Bu gösterge, finans kuruluşlarının teminatsız borçlanmaya gittikleri piyasanın durma noktasına gelmesi ile birlikte, Avrupa Merkez Bankası'nın kredi daralmasını önlemek için faiz indirimine gitmesi ve bankalara 489 milyar euro (635 milyar dolar) kredi vermesinin ardından, yılbaşından bu yana her hafta düşüş gösterdi. Avrupa Merkez Bankası, uzun vadeli refinansman operasyonunun bir parçası olarak, gelecek ay ikinci bir ucuz fonlama ihalesine çıkacak.

Londra'da  Jefferies International Ltd. analisti Marchel Alexandrovich, "Acil banka likiditesi konusunda endişe daha az. Bu nedenle, para, sistem dahilinde, birkaç ay öncesine göre  daha rahat dolaşıyor" dedi ve "Piyasalar çok iyimser değil ve bu hava değişecek" değerlendirmesinde bulundu.

Bankaların Avrupa Merkez Bankası'nda park ettikleri gecelik paranın miktarı, 20 Ocak itibariyle 492 milyar euroya çıktı. Bu miktar önceki gün 421 milyar euro tutarındaydı ve rekor 17 Ocak'ta 528 milyar euro ile kırıldı.